CARAȘ-SEVERIN – Aproape 5.000 ha de pădure privată nu au fost încă preluate în pază, în ciuda notificărilor transmise în urmă cu opt ani!
Din totalul suprafeței de fond forestier aparținând persoanelor fizice de 10.064 ha, pentru care s-au trimis notificări către ocoalele de stat încă din anul 2017, au fost preluate în pază doar 5.118 ha (51%), până la această oră. Afirmația, făcută în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, aparține șefului Gărzii Forestiere, Gheorghe Săvianu, potrivit căruia 2.317 ha au fost preluate prin contracte de servicii silvice, 2.802 ha prin acte de constatare, în timp ce pentru restul de 4.947 (49%) se derulează în continuarea acțiunea de identificare a suprafețelor de pădure.
„Direcția Silvică, în urma analizei făcute cu ocoalele silvice, a dispus în baza unui grafic desfășurat pe ocoale/lună ca până la sfârșitul anului 2025, suprafețele nepreluate, pentru care Garda Forestieră a făcut notificări dar și cele pentru care nu s-au făcut, să fie preluate în întregime!“, a precizat Săvianu. Cele mai mari suprafețe de preluat s-ar afla pe raza ocoalelor Bocșa Montană (1.901 ha), Păltiniș (1.533 ha), Reșița (1.428 ha), Bocșa Română (1.052 ha) și Oravița (765 ha).
„Vreau să văd, dacă nu e secret, acest grafic de preluare a restului de 49% din suprafață. Vă rog să mi-l trimiteți și mie pentru că am de gând să-l urmăresc serios! Problema cred eu că este foarte importantă fiindcă volumul cel mai mare de masă lemnoasă recoltată ilegal provine din aceste păduri.“, a intervenit prefectul Ioan Dragomir.
Potrivit Gărzii Forestiere, fenomenul infracțional asupra integrității vegetației forestiere a crescut în ansamblu cu 38%, pagubele aduse pădurilor din județ totalizând în 2024 un volum de 5.302 mc, față de doar 2.039 mc din anul precedent, de unde rezultă o creștere procentuală de 160%. „Pagubele au fost constatate în procent de 62% la un singur ocol silvic, al cărui nume nu-l vom da din motive de diplomație!“, a precizat șeful Gărzii Forestiere. „Vă spun experiența mea, dinainte de a fi prefect. Dețin 4 ha de pădure și, după intervenții, după cereri, cu greu am reușit să-i conving pe cei de la Ocolul Silvic Teregova să-l preia în pază. Ei sunt, cumva, într-un cerc vicios pe care trebuie să-l spargă. Spun că nu au personal ca să preia și aceste păduri, dar pe lege, ei pentru paza asta primesc bani astfel încât să-și poată angaja câți pădurari au nevoie.“, a explicat Ioan Dragomir, la finalul ședinței.
În legătură cu totalul amenzilor aplicate pentru nerespectarea regimului silvic, prefectul le-a recomandat celor de la Garda Forestieră să apeleze și la un economist, deoarece în urma adunării tuturor sancțiunilor menționate nu rezultă exact 1.335.000 lei, suma prezentată în material, ca bilanț.
JCS-Walter Fleck