REȘIȚA – Odată cu apropierea Paștelui, în Reșița își face simțită prezența tradiția cumpărării mielului. Deși vremurile s-au schimbat, iar tinerii par tot mai puțin interesați de preparatele tradiționale, punctul de sacrificare temporară din Piața Reșița Nord rămâne singurul loc din oraș unde mai poate fi cumpărat miel proaspăt!
Singurul punct autorizat funcționează doar în perioada premergătoare sărbătorii pascale, iar activitatea sa este susținută de cinci crescători – trei din Goruia și doi din Ezeriș. Mieii cântăresc între 7 și 14 kilograme, iar prețul este de 50 de lei pe kilogram, la fel ca anul trecut. „Mai mulți întreabă decât își cumpără. Azi lumea se informează, dar de mâine cred că vor începe să cumpere mai serios.“, a spus unul dintre vânzători în prima zi de deschidere. El mai adaugă că majoritatea clienților sunt din rândul vârstnicilor: „Tinerii lipsesc. Nu le place mielul, dar mănâncă toate prostiile de la fast-food.“
Am stat de vorbă cu câțiva dintre puținii cumpărători prezenți – toți fiind persoane de vârsta a treia. Opiniile lor confirmă spusele măcelarului: mielul e, pentru mulți, un simbol al sărbătorii. „În fiecare an, fără excepție. Așa am crescut, așa fac și acum cu familia mea.“, ne-a spus o doamnă în vârstă. Alții sunt ceva mai flexibili: „Nu chiar în fiecare an… depinde de bani și de pofta din momentul ăla. Uneori mai gătim altceva.”
În privința locului de achiziție, părerile sunt împărțite. Unii preferă piața pentru prospețime și încredere în producători, alții aleg confortul supermarketului sau merg direct la stână, dacă au posibilitatea. Când vine vorba de semnificație, majoritatea spun că mielul e mai mult decât un fel de mâncare. „E legat de copilărie, de familie. Nu e doar despre mâncare, ci despre atmosferă.“, a spus un pensionar.
Punctul de sacrificare va fi deschis până sâmbătă, înainte de Paște. Rămâne de văzut dacă în următoarele zile cumpărătorii vor apărea în număr mai mare. Deocamdată, tradiția pare să reziste – dar mai ales în amintirile și obiceiurile celor care o duc mai departe de zeci de ani.
JCS-Denis Dutca