CARAȘ-SEVERIN – Este îndemnul primarului Reșiței, Ioan Popa, care a susținut cauza drumului spre Crivaia, care e praf și care era să rămână fără finanțare de la județ!
Dacă în ultimii patru ani, opoziția social-democrată, devenită spre final majoritară, a tergiversat, chiar amânat, proiecte importante pentru dezvoltarea județului, în acest început de mandat liberalii arată că le șade bine în opoziție. Asta pentru că inițiativele și contrele lor nu blochează proiecte ci, dimpotrivă, deblochează situații și chiar dau startul modernizării și dezvoltării. Cei drept, în cea mai recentă ședință a forului județean, liberalii n-au putut bloca majorarea tarifelor la gunoi, care a adus deja majorări tarifare de 500% la Moldova Nouă, în ultimii ani, după cum se plângea primarul Adrian Torma, sau de 200% în doar ultimele zile, în stațiunea Băile Herculane. Și n-au putut-o bloca pentru că majoritatea PSD-AUR a triumfat, în favoarea operatorului, împotriva intereselor cărășenilor.
Și dacă pe holuri aleșii județului vorbeau despre primării care urmau să primească bani de drumuri deși n-au cerut așa ceva, ori n-au drumuri în administrare, ori le au deja făcute, liberalii au cerut bani și pentru unele care chiar aveau nevoie reală. Pe listă – Primăria Văliug, având în administrare drumul județean spre Crivaia, până la punerea la punct a unor rețele de canalizare.
Au început să vină turiștii în stațiunea montană, dar drumul e praf. Lucrările la rețeaua de canalizare nu au fost încă recepționate, iar aleșii în loc să aloce banii, au brodat pe tema finalizării sau nefinalizării lucrărilor. Discuțiile au fost pasate între consilierii Ovidiu Rădoi, Ioan Crina, Ovidiu Bistrian, Mihai Bona și Andrei Apostol, și primarul Reșiței, Ioan Popa.
Edilul, prezent în sală, a subliniat că deja ne vin turiștii, dar nu se vor mai întoarce, lămurindu-i pe aleșii încă neconvinși: „Nu știe lumea, vă spun eu că eu stau acolo! Cei 3 kilometri de canal au fost finalizați! Longitudinal s-a tras canalul, sunt cămine, sunt stațiile, SPA-urile din zona celor două hoteluri de la jumate, sunt gata. Deci nu mai sunt lucrări pe drum. Nu s-a recepționat pentru că se lucrează la stația de apă, la tratare, care n-au legătură cu drumul. Nu uitați că acum doi ani s-a prăbușit o bucată de drum într-o curbă. Prin intervenția celor de acolo și noi, agenții economici care am fost acolo, am intrat un pic în mal ca să putem să mai circulăm. Nu se mai putea circula deloc! Rămâneam blocat cu Crivaia complet. Zona respectivă a fost tratată în maniera în care s-a putut local, s-a compactat zgură, dar nu are asfalt, n-are nimic. Sunt câteva zone, Aquaris, fostul UCMR, mai sus, unde sunt niște gropi. Și spun gropi cu diametrul peste 1 metru! Ceea ce se solicită acolo este alocarea unor resurse financiare pentru reparații! Că dup-aia, peste un an, vi-l dă înapoi la județ în administrare, e altă poveste.“
Șeful administrativului reșițean a subliniat că nu și-ar dori ca banii necesari să fie luați altei comune, chiar dacă în aceeași ședință Reșița a cedat comunei Ramna 100.000 de lei, printr-un amendament inițiat de consilierul județean Andrei Ungur. A propus însă ca banii să fie luați din sumele aflate la dispoziția județului pentru întreținerea drumurilor.
„Dl Bistrian, de la Oțelu Roșu, zice bine, vin turiștii, toți ne dorim, a mai spus Popa. Să vină, să pornim turismul, să facem. Vin și-și dau în gropi și nu mai vin! Nu mai vorbesc despre DJ Prislop-Semenic, pe care invit orice consilier județean să meargă pe el oricând și o să vadă că o să dea de un drum de care nu crede niciunul dintre dvs, nu veți crede când mergeți pe el, că e posibil să existe asemenea drum în Caraș-Severin. N-ați văzut niciodată în viața dvs un asemenea drum cum e Prislop-Semenic astăzi. N-ați văzut niciodată, dle Crina, un drum asfaltat care să ajungă în halul ăsta. N-ai ce să mai ocolești acolo. Dar nu despre ăla vorbim, ci despre Crivaia. Și n-o spun din punctul meu de vedere, eu am un business privat la Casa Baraj, eu n-am treabă, io-s bine. Avem câteva bijuterii, vorbim foarte mult despre ele și totuși facem destul de puțin. Trebuie să facem, ca să creăm economie din turism. 300 de mii de lei, nu e o sumă. Puneți două, puneți una. Până la urmă agenții (economici – n.r.) au zis că pun și ei 20 de tone de bitum, să acopere gropile.“
Tronsonul unde sunt necesare intervențiile este de aproximativ 2 kilometri, doar că unele lucrări „de artă“, mai ales unde drumul a fost surpat, ar putea fi extrem de costisitoare, după cum constata consilierul Mihai Bona. Șeful județului a decis alocarea sumei de 200.000 în plus pentru Văliug, din banii județului pentru drumuri, așa cum propunea Nelu Popa. Mai ales că drumul e tot județean și urmează să reintre în administrarea județului.
JCS-Antoniu Mocanu