REȘIȚA – La Campionatul Național de atletism în sală, Cristi Roiban, sprinterul reșițean, a reușit o performanță remarcabilă: medalia de bronz în proba de 60 de metri, stabilind un personal best de 6.73, care i-a adus atletului 1111 puncte, rezultatul fiind o medie de 1098 de puncte pe profilul său. Dacă ar fi avut 1100 de puncte, atletul reșițean s-ar fi calificat la competițiile europene!
Deși și-a îmbunătățit timpul, sportivul a ratat calificarea la Campionatul European de sală pentru doar două puncte. „Din păcate, am pierdut Europenele de sală la doar două puncte. Și în momentul de față sunt pe locul 107, în Europa, la sprint.“, a spus Roiban.
Finala probei de 60 de metri a fost una dintre cele mai echilibrate din ultimii ani. „Cel care a câștigat m-a depășit cu două sutimi, iar al doilea cu o singură sutime. Din ce am înțeles, a fost cam una dintre cele mai strânse finale de 60 de metri care s-au întâmplat la seniori din România.“, a adăugat sprinterul reșițean. De obicei, un timp de 6.79 secunde era suficient pentru o medalie, însă în acest an, nivelul competiției a fost mult mai ridicat. „Mereu, majoritatea dăților, cu 6.79 luai medalie. Acum, cu 6.79 s-a venit pe locul 4.“, a precizat Roiban.
Factori decisivi în progresul său
Întrebat ce a contribuit la îmbunătățirea timpului său, Roiban a evidențiat două aspecte esențiale, relaxarea dintre competiții și îmbunătățirea tehnicii de start: „Și relaxarea dintre competiții, deoarece am rămas încă într-o anumită zonă în București, în care m-am detașat de tot. În afară de antrenament și pauză, nu am avut altceva să mă distragă. Plus că am reușit să corectăm puțin tehnica de start, la care eram foarte deficitar, și antrenamentele pe care le-am avut în perioada de toamnă și de iarnă m-au ajutat foarte mult în obținerea acestei performanțe, de mult dorite.“
Depășirea unei bariere mentale și fizice
Un moment important pentru Roiban a fost depășirea unui prag de stagnare de trei ani, timp în care nu a reușit să scadă sub 6.80 secunde. Roiban spune cum „timp de trei ani am stagnat la același timp, la 6.80. A fost ca o barieră, și fizică, și psihică pentru mine, iar anul ăsta am reușit să o dobor. Sper că pentru sezonul de vară, la 100 de metri, voi reuși să sparg pe lângă bariera de 10.40, poate chiar și bariera de 10.30.“
Pregătirea pentru sezonul de vară
Pentru a-și atinge obiectivele, urmează o perioadă de trei luni de antrenamente intense, înainte de debutul sezonului în mai. „Trei luni de pregătire intensă, în care trebuie să ne antrenăm foarte tare, să calculăm vârful de formă pentru a prinde câteva competiții foarte importante, care să-mi aducă puncte să urc în ranking sub să fiu în primii 100 la rankingul european.“, a spus Roiban.
Un loc în Top 100 european l-ar putea ajuta să își asigure calificarea la Campionatul European outdoor, o competiție la care România nu a mai avut un sprinter de seniori din 2016. „Pentru mine e doar performanța, pentru că nimeni n-a mers în Campionatul European de seniori de prin 2016.“, a declarat sprinterul.
Mai mult, Roiban își propune să îndeplinească standardul necesar pentru Campionatul Mondial. „Dacă am 5 curse la competiții mari, cu un timp între 10.20 și 10.30, pot să mă calific chiar și la Mondiale. Ceea ce ar însemna foarte mult pentru sprintul românesc și mai ales de aici, din Caraș.“ a mai susținut atletul reșițean.
Lipsa condițiilor ideale, un obstacol în calea progresului
Roiban recunoaște că ar putea evolua și mai rapid dacă ar avea acces la condiții mai bune de pregătire: „M-ar ajuta foarte mult și ce ar fi de notat, dacă aș avea și condiții mai bune, ceea ce nu sunt aici.“ Cu toate acestea, determinarea și progresul său recent demonstrează că este pe drumul cel bun. „Eu asta îmi doresc, asta ar trebui să se întâmple. Acum tot ce contează e să fim sănătoși și să putem lucra.“, a mai declarat atletul. Cu o mentalitate puternică și o pregătire atentă, sprinterul are șanse reale să devină unul dintre cei mai rapizi atleți români.
Mesajul de încheiere a lui Cristi Roiban este: „Acest timp a adus o nouă provocare pentru generațiile mai tinere care vin din urmă, pentru ca eu sunt ca un model/adversar pe care fiecare din colegii mei mai tineri visează să îl întreacă.“
JCS-Denis Dutca