CARAȘ-SEVERIN – Spune medicul Paul Purea, care acuză faptul că medicii sunt obligați să facă doar o singură gardă pe lună, că lucrează când vor, dacă vor, vin și pleacă după bunul plac!
Fostul președinte și actual membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Reșița acuză lucruri grave în ograda unității sanitare, pornind de la baza materială, până la actul medical.
„Pentru spital sunt încă destule probleme!, acuză reputatul medic. Și probleme dificile cu care noi ne confruntăm, de la infrastructura materială uzată și chiar lipsă, până la ineficiența actului medical propriu-zis. Este adevărat, în ultimii ani, în diferite structuri și secții s-au făcut întrucâtva progrese, dar încă mult prea puține, prea puțin vizibile și eficiente unei asigurări de sănătate a populației județului, o asigurare demnă, adevărat profesională sau profesionistă, confirm cu un grad de asigurări de sănătate modern, corespunzătoare etapei pe care noi o trăim. Sunt lipsuri ale unei gestiuni corecte, eficiente și moderne, care țin atât de factorii locali ai spitalului, de condițiile asigurate de aceste edificiu spitalicesc, în special de personalul medico-sanitar al instituției, dar și mai ales de factori centrali, ministeriali, factori de sistem, de o legislație corectă, având în vedere o atitudine cerută de însăși complexitatea importanței, ca să nu spun direct nobile, a activității umane desfășurate în interiorul unui spital.“
Oficialul crede însă că prea multă libertate strică, în ograda spitalului județean: „Când într-o instituție spitalicească există prea multă democrație, ea duce categoric la anarhie! Iar anarhia se înțelege ușor la creșterea durerii, a suferinței și chiar la pierderea vieții. Ca medic, ca asistentă medicală, ca infirmieră etc. ca angajat într-un spital, nu poți să ai numai drepturi și beneficii pecuniare, salariale și să faci doar ceea ce vrei tu! Gărzi dacă vrei. Medicii sunt obligați să facă o singură gardă pe lună, ceva de necrezut. Restul se fac la târguială, dacă vor! Să părăsești spitalul când vrei, să lucrezi și la stat și la privat, să îndrepți pacienții veniți la spital spre cabinetul tău particular, să fii de gardă și să nu colaborezi cu ceilalți colegi aflați în gardă. Spre exemplu, chirurgul intră în operație singur, de multe ori, când ar trebui de multe ori să fie ajutați de colegii din spital, care sunt gardă, de ortoped, de urolog, de ginecolog și așa mai departe. Sau invers, ei să fie ajutați de chirurgul generalist.“
JCS-A.M.