CARAȘ-SEVERIN – Patru dintre acestea s-au produs la locuințe, în vreme ce 12 s-au manifestat la vegetația uscată!
Cele trei zile de weekend s-au dovedit a fi încărcate pentru salvatorii cărășeni care au avut de intervenit în 38 de situații de urgență produse pe raza județului, majoritare rămânând cele 19 misiuni de acordare a primului ajutor calificat și a asistenței persoanelor aflate în dificultate.
Destul de ieftin a scăpat o familie din Ciclova Română. Vineri după-amiază, un incendiu a izbucnit la coșul de fum al gospodăriei, dar în urma incidentului a ars, pe o suprafață de 1 metru pătrat, plafonul confecționat din material lemnos, fiind deteriorat coșul de fum și instalația de încălzire.
Nu la fel de ieftin a scăpat, sâmbătă, o familie din satul Var, comuna Obreja, unde incendiul a cuprins altă locuință particulară. „La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta cu flacără la acoperișul casei. În timpul intervenției, pompierii au extras din interior o butelie, înlăturând astfel pericolul unei explozii. A ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 120 metri pătrați și au fost afectate parțial tavanele a două dormitoare, o bucătărie și un hol.“ Totul de la coșul de fum…
Duminică a mai fost cuprinsă de incendiu o casă din Fârliug. Acolo, la sosirea pompierilor militari, flăcările mistuiau acoperișul casei, o cameră, bucătăria, holul și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Misiunea a durat aproximativ două ore și jumătate, împiedicând propagarea focului la celelalte încăperi ale locuinței și la casele învecinate.
Tot duminică, o familie din satul Divici, comuna Pojejena, a rămas fără 40 de metri pătrați din acoperiș, în urma incendiului izbucnit la coșul de fum al gospodăriei.
„Pompierii au acționat pentru stingerea a 12 incendii manifestate la arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate aproximativ 60 de hectare de teren. Cele mai semnificative evenimente, cu suprafețele cele mai mari distruse de flăcări, s-au înregistrat pe raza administrativ-teritorială a localităților Cornea, Iablanița, Obreja, Sacu și Constantin Daicoviciu. Principala cauză de producere a acestor incendii rămâne folosirea focului deschis în spații deschise, cu scopul de a curăța terenurile de vegetația uscată, însă această practică este foarte periculoasă care, mai ales în condiții de vânt, reprezintă un pericol real pentru viața oamenilor, bunurile acestora, precum și pentru mediul înconjurător.“, transmite ISU „Semenic“, amintind sancțiunile contravenționale și penale pe care le riscă făptașii, care, din păcate, nu prea sperie pe nimeni…
JCS-A.M.