REȘIȚA – Acesta e modul de interacțiune și de plată pe care-l promovează și recomandă Primăria Reșița la început de an!
Dacă în privința achitării taxelor și impozitelor nu prea există alternative, la libera alegere a contribuabililor rămâne totuși modul în care decid să o facă: la timp sau cu întârziere, la ghișeu sau prin metode la distanță. Indiferent de opțiune, Primăria Reșița încurajează atât achitarea cu anticipație a sumelor cuvenite, cât și metodele alternative, prin acordarea de bonificații. Astfel, pentru plata cu anticipație a sumelor datorate pentru întregul an se acordă bonificații de 5% în cazul achitării la ghișeele Direcției Impozite și Taxe și de 10% prin intermediul www.ghișeul.ro, prin poștă, internet banking sau prin ordin de plată.
Cea mai practică variantă o reprezintă utilizarea portalului de servicii electronice al Primăriei, care permite, după crearea unui cont de utilizator, consultarea situației fiscale la zi (impozite și taxe datorate către bugetul local, situația plăților efectuate, situația bunurilor aflate în patrimoniu etc) și, evident, efectuarea de plăți electronice. Până la ora actuală, potrivit ghișeul.ro, sunt 17.403 contribuabili din Reșița care dețin conturi pe această platformă și e de presupus că aceștia o și folosesc. Numărul acestora este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când încă nu depășise 12.000.
Dacă taxele și impozitele locale au fost indexate cu 10,4%, adică rata inflației din 2024, cotele de impozitare au rămas neschimbate. Acestea sunt, în cazul persoanelor fizice, de 0,15% din valoarea impozibilă a clădirilor rezidențiale, 1% din cea a clădirilor nerezidențiale și 0,4% din valoarea clădirilor nerezidențiale utilizate pentru activități în domeniul agricol. Și în cazul persoanelor juridice cotele de impozitare au rămas neschimbate, acestea fiind de 1% din valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale, de 0,2% din cea a celor rezidențiale și de 0,4% din valoarea clădirilor nerezidențiale utilizate pentru pentru activități în domeniul agricol.
Impozitele pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport sunt creanțe fiscale anuale, care se plătesc în două rate egale, la 31 martie și 30 septembrie inclusiv (mai puțin cele de până la 50 de lei inclusiv, fiecare, care se plătesc integral la primul termen de plată). Dacă pentru plata cu anticipație există bonificații, pentru neplata la termen a obligațiilor fiscale se aplică majorări de întârziere conform legii, iar în cazul clădirilor și terenurilor neîngrijite din intravilan, impozitele pot fi majorate cu până la 500%, în funcție de criteriile de încadrare stabilite în anexele 8 și 9 ale HCL 601/30.12.2024.
În anumite condiții, persoanele fizice proprietare de clădiri monumente istorice clasificate pe Lista Monumentelor Istorice, aprobate de Ministerul Culturii, pot beneficia de scutiri de la plata impozitului pentru anul curent. De asemenea, persoanele fizice și juridice, care au executat pe cheltuiala lor lucrări de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor aflate în proprietate, pot solicita o scutire pe o perioadă de 5 ani.
JCS-Walter Fleck
3 Comentarii
Parcarea este tot o taza locala si a fost majorata prin Hotarare de consiliu local in 30 dec de la 150 la 250 lei pe an. Desigur tot o crestere de 10% dupa inflatie…
Plătesc proștii de reșițeni ca să se facă parcări ptr excursioniștii lu’ Tăițelu’!
Si 10,4% sunt de-ale lui Pinochio. La apartamentul meu, care nu a crescut la suprafata, impozitul este cu 32% mai mare. Deci???