CARAȘ-SEVERIN – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat lansarea programului „Măsuri și intervenții de mediu, climă și bunăstarea animalelor 2025“, parte integrantă a Planului Național Strategic 2023-2027. Acest proiect are ca scop sprijinirea fermierilor și crescătorilor de animale în implementarea unor practici agricole sustenabile și prietenoase cu mediul. Județul nostru se numără și el printre zonele eligibile!
Programul introduce modificări importante pentru a simplifica accesul la finanțare și a alinia sectorul agricol românesc la cerințele Uniunii Europene. Printre ajustările aduse se numără includerea livezilor tradiționale utilizate prin pășunat sau mixt ca suprafețe eligibile și eliminarea pragului minim de 0,3 UVM/ha pentru pajiștile cu înaltă valoare naturală. În plus, cerințele privind pășunatul sunt simplificate, iar benzile necosite sunt clar definite, pentru a facilita aplicarea măsurilor. Pe terenurile arabile, culturile verzi vor trebui semănate până la date specifice, stabilite în funcție de altitudine, și vor fi menținute pe parcursul iernii, asigurând protecția solului și reducerea eroziunii. De asemenea, programul continuă să acorde o atenție deosebită bunăstării animalelor, prin extinderea măsurilor existente și adaptarea cerințelor pentru diverse intervenții.
Liviu Munteanu, reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, a subliniat importanța programului pentru județul nostru și a menționat că „beneficiem de toate intervențiile“. „Majoritatea fermierilor din Caraș-Severin beneficiază de intervențiile agro-mediu și climă, în special DR-01 și DR-02. Avem sute de fermieri care câștigă subvenții consistente, iar procesul de certificare implică specialiști care inspectează zonele pentru a valida eligibilitatea. E important de știut că se acordă sprijin financiar și în perioada de conversie.“, a declarat acesta.
De asemenea, pajiștile naturale din zonele montane primesc finanțări suplimentare, având în vedere dificultatea menținerii lor în condiții optime. „Peste 60% din județ este reprezentat de zone montane, ceea ce aduce un avantaj în accesarea fondurilor. Caraș-Severin dispune de aproximativ 246.000 de hectare de pășuni și fânețe și în jur de 130.000 de hectare de teren arabil. Județul este eligibil pentru toate tipurile de intervenții, inclusiv cele pentru zonele cu constrângeri naturale, tehnologii forestiere, silvo-mediu și bunăstarea animalelor, dar în special agro-mediu și climă.“, a adăugat Munteanu.
Bugetul total al acestui proiect este de 1,7 miliarde de euro, iar fermierii pot beneficia de plăți semnificative. De exemplu, pentru pajiștile cu înaltă valoare naturală, sprijinul poate ajunge la 242 de euro pe hectar pentru lucrări manuale sau 163 de euro pe hectar pentru lucrări efectuate cu utilaje ușoare. În cazul pajiștilor importante pentru acvila țipătoare mică, fermierii pot primi până la 269 de euro pe hectar pentru lucrări manuale și 190 de euro pe hectar pentru lucrări mecanizate. În ceea ce privește agricultura ecologică, fermierii care aleg să convertească terenurile arabile vor primi 293 de euro pe hectar, iar pentru livezi, sprijinul poate ajunge la 620 de euro pe hectar. Menținerea certificării ecologice aduce, de asemenea, plăți semnificative, de la 218 euro pe hectar pentru terenuri arabile, până la 442 de euro pe hectar pentru livezi. Programul include și sume adiționale pentru zonele cu constrângeri naturale, cum ar fi cele montane, unde fermierii pot primi 94 de euro pe hectar, sau alte zone afectate de constrângeri specifice, cu o plată de 12 euro pe hectar.
Prin acest program, MADR își propune să promoveze o agricultură sustenabilă, să protejeze biodiversitatea și să contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Fermierii sunt încurajați să profite de oportunitățile de finanțare oferite, având în vedere beneficiile economice și de mediu generate de aceste măsuri.
JCS-Denis Dutca