REŞIŢA – Municipiul continuă procesul de modernizare urbană printr-un proiect de amploare, care va transforma malurile râului Bârzava într-un spațiu atractiv și funcțional pentru locuitori și vizitatori!
Proiectul „Realizarea unei legături între nucleele urbane Govândari și Centrul Civic“, Componenta 2 – Promenada și Pasarele, finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, prevede amenajarea unei promenade și a unor piste de biciclete pe o lungime de 4,6 kilometri, de-a lungul ambelor maluri ale râului.
Aşa cum am mai scris, pentru a asigura continuitatea traseului, vor fi construite șase pasarele noi, realizate din structuri metalice moderne, care vor înlocui și completa podurile existente. Lucrările includ și amenajarea unor alei pietonale și a unor piste velo, astfel încât să fie create zone sigure și confortabile pentru deplasare. De asemenea, proiectul pune accent pe revitalizarea spațiilor verzi. Copacii sănătoși vor fi toaletati, iar cei deteriorați vor fi înlocuiți cu alți arbori, urmând să fie plantați arbuști și să se realizeze însămânțări pe întreaga suprafață verde. Pe traseu vor fi amplasate bănci, coșuri de gunoi și rastele pentru biciclete, iar sistemul de iluminat existent va fi înlocuit cu unul inteligent, dotat cu corpuri LED moderne, monitorizate printr-un sistem avansat de control. În zonele comerciale, balustradele vechi vor fi demontate și înlocuite cu unele noi, care vor fi montate pe toată lungimea traseului, acolo unde este necesar. Spre căile ferate, se va realiza o delimitare cu garduri de protecție și plante cățărătoare, pentru a îmbunătăți siguranța și estetica zonei.
Un element inovator al proiectului este traversarea liniei de cale ferată în zona podurilor CFR. Pe o lungime de 70 de metri, promenada și pista de biciclete vor trece subteran, prin albia râului Bârzava, utilizând un sistem de flotoare plutitoare. Acestea vor fi echipate cu rampe și scări metalice articulate, care se vor ajusta automat în funcție de nivelul apei.
Valoarea totală a proiectului este în jur de 82 de milioane lei, din care 57 de milioane reprezintă cofinanțarea Uniunii Europene. Lucrările vor fi finalizate până la 31 decembrie 2026, oferind Reșiței o infrastructură modernă pentru recreere și transport sustenabil, în armonie cu peisajul urban.
JCS-Denis Dutca
3 Comentarii
Dar în Cuptoare, cartier agricol al marelui sat cu tramvai, când va apucați sa aduceți o fărâmă de urbanizare? Când, ca la taxe și impozite știți sa încasați?
Vreti tramvaie si promenade? Platiti 250 lei locul de parcare!
Dom„Primar da trecere de pietoni pe promenada/trotuar la intrsectia cu podul IGO si Lidl/Kauflad nou cand faci? Ca ma calca masina!
Cred ca autorul articolului nu stie ce inseamna subteran sistemul de flotoare in nici un caz .