Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe final de an, specialiştii Muzeului Banatul Montan au ales drept exponat al lunii decembrie brăţara de bronz spiralată, descoperită în apropierea localităţii Cornuţel!

Unul dintre cele mai vechi simboluri reprezentate grafic de către om, spirala, apare sculptată, pictată sau scrijelită pe piatră, ceramică, metal încă din Preistorie. Obiectul propus de reprezentanţii muzeului reşițean pentru luna decembrie este brăţara din bronz cu două spirale, găsită în anul 1958 pe dealul Cozlar din localitatea Cornuţel.

„Pentru ultima lună a anului, propunem ca exponat o brățară de bronz formată din două spirale. Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare, brățara face parte dintr-un depozit scos la lumină în 1958, în apropierea localității Cornuțel, pe dealul Cozlar, în timpul operațiunilor de extragere a nisipului. Obiectele de bronz care constituiau depunerea au fost depozitate într-un vas bitronconic. Deoarece vasul a fost spart în timpul lucrărilor s-au putut recupera 11 obiecte de bronz, restul pierzându-se în nisip împreună cu fragmente din vas. S-au recuperat: două falere, doi tutuli, două brățări masive, trei brățări cu capetele răsucite spiralic, un ac cu vârful rupt și cu capul de formă conică și un fragment de buclă de păr în formă de bărcuță lucrată în tablă subțire. Brățara expusă prezintă volute duble lucrate în bară, cu secțiune romboidală la mijloc și circulară spre extremități, are lungimea de 15,5 cm și diametrul volutelor de 3,7 cm. Atât vasul în care au fost depuse, cât și obiectele de bronz descoperite, prezintă analogii cu alte descoperiri de pe teritoriul României fiind, astfel, încadrate cronologic în seria Uriu-Domănești.“, a precizat Alina Gheorghe, muzeograf.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu