Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Problemele Arhivelor Naționale au fost aduse din nou, ieri, în atenția Instituției Prefectului în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social!

Putem fi de acord că formularea din titlu e un pic exagerată, întrucât documentele aflate în păstrarea Direcției Județene a Arhivelor Naționale nu stau chiar direct în ploaie, ci aceasta ajunge la documente filtrată prin acoperișuri nerenovate și tavane pe jumătate prăbușite. „Funcționăm într-o fostă unitate militară, avem 9 clădiri din care folosim efectiv 7. Sunt 4.400 mp suprafață construită și desfășurată, din care avem renovați doar 70 mp. Din cele 7 clădiri pe care le folosim, doar 3 au acoperișuri renovate, iar prin 4 plouă efectiv, iar părți mari din tavane sunt prăbușite!“, a declarat șeful Serviciului, Ovidiu Roșu. Acesta a cerut din nou sprijin Instituției Prefectului în sensul unei intervenții la instituțiile centrale, care la rândul lor să aloce fonduri pentru renovarea clădirilor.

Dincolo de discurs, problema practică o reprezintă dificultatea de a păstra în bune condiții documentele existente, iar pe de altă parte imposibilitatea preluării altora, conform legislației. Legea 16/1996 (republicată) stabilește, printre altele, ca documentele cu valoare istorică și cele aparținând Fondului Arhivistic Național să fie preluate de la toate instituțiile și societățile, astfel: cele fotografice/cinematografice după 20 de ani, cele scrise mai vechi de 30 de ani, cele tehnice mai vechi de 50 de ani și registrele de stare civilă de peste 100 de ani. „Dar, pentru societățile care își încheie activitatea prin faliment ar trebui să preluăm până la zi toată arhiva importantă. În realitate, în ultimii 10 ani, nu am preluat de la aproape nicio societate, în condițiile în care sunt mii de societăți care dispar într-un an.“, a adăugat Ovidiu Roșu.

Pentru a ne face o imagine a „dimensiunii“ problemei expuse din nou autorităților, putem reține că, dacă, în momentul de față Direcția deține 5 km de arhivă (poliță-raft), arhiva UCMR măsoară 2,5 km. Arhiva societății în faliment nu va ajunge însă la Direcție, ci în păstrarea unui operator privat care deține și e capabil să păstreze în prezent 50 km de arhivă! Evident, la cerere, acesta va elibera solicitanților documente contra cost, în timp ce Arhivele Naționale le-ar fi eliberat gratuit.

În ceea ce privește problema salarială restantă a celor 380 de funcționari publici ai tuturor direcțiilor din țară (dintre care 8 din Caraș-Severin) pentru care au stat deja o săptămână în grevă generală, termenul suspendării protestului expiră în 13 decembrie.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu