Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cauza celei de-a treia ieșiri în stradă din acest an o reprezintă problemele grave din sistemul de pensii militare!

Filiala județeană a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza“ (ANCMRR) și-a anunțat participarea sub diferite forme la acțiunile de protest de dinainte și de Ziua Armatei Române, la Reșița și la București. Potrivit unui comunicat semnat de președintele filialei, gl. bg. (rtr.) Vasile Cocoșilă, se are în vedere boicotarea festivităților de depunere de coroane de către autoritățile publice locale și garnizoană la Monumentul Eroilor din Parcul Tricolorului, precum și participarea la un protest, la București, în fața clădirii Guvernului. „Am făcut o adresă către domnul prefect în care am prezentat toate aceste inechități, rugându-l să intervină la Guvern, la cei în drept, pentru soluționarea lor.“, a declarat Cocoșilă.

Potrivit acestuia, noua ieșire în stradă a pensionarilor, care ar fi unicat în țările membre UE și NATO, este a treia din acest an. „Pentru prima dată în istoria armatelor regulate la nivel european, cel puțin, gradul militar al pensionarilor nu mai este egal cu al militarilor activi, fiind un abuz financiar, ajungându-se la diferențe de neacceptat. De exemplu, solda de grad a unui general de brigadă în rezervă este de 465 lei, în timp ce noua soldă de grad a unui caporal în activitate este de 1.650 lei!!!“, precizează comunicatul.

Lista nemulțumirilor membrilor ANCMRR, cât și a demersurilor pe care aceștia le-au făcut, este însă mult mai lungă. Una dintre concluziile pe care președintele filialei județene le desprinde este că MapN și Guvernul sunt preocupate doar de oprirea plecărilor masive din armată, prin sporirea atractivității posturilor de militari angajați cu contract și pentru a asigura minimul de trupe necesare operațiunilor în cadrul NATO. „În rest, față de pensionarii militari care au muncit o carieră, inclusiv pentru aderarea și primii 10 ani de acomodare la NATO, a crescut bătaia de joc manifestată din anul 2017 încoace.“, adaugă Vasile Cocoșilă.

În ceea ce privește manifestările ce urmează a fi boicotate astăzi, 25 octombrie, este vorba despre ceremonialul militar care va avea loc cu începere de la ora 13, în Parcul Tricolorului, urmat de o tradițională masă tradițională oștășească. Reprezentanții ANCMRR vor depune, însă, coroanele separat, după finalizarea ceremonialului oficial.

JCS-Walter Fleck

1 Comentariu

  1. Rușine mare pentru băiat de joc a rezerviștilor militari care au pensii …unii egalitate a unei educatoare!
    Cei cd nu și respectă onoarea fara de militari rezerviști, nmilindu i pot avea parte de ea !

Adaugă comentariu