PĂLTINIŞ – Mai mulți reprezentanți ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Timișoara, Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Caraș-Severin și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au descins în comuna Păltiniș pentru a investiga o posibilă fraudă la nivel local!
Anchetatorii cercetează modul în care suprafețe mari de teren au fost acordate preferențial unor persoane, în detrimentul fermierilor locali. Iar aceste anchete pot scoate la iveală adevăratul motiv pentru repetatele incendii din comună produse în luna august.
Adrian Chinezu, consilier local PNL, a oferit detalii despre natura presupuselor ilegalități. Potrivit acestuia, Ioan Popovici, primarul comunei Păltiniș, favorizează anumite persoane în atribuirea terenurilor agricole. Două persoane ar fi primit recent 150 de hectare de teren, deși dețin un număr redus de animale, în timp ce fermierii locali, care ar avea nevoie de aceste terenuri pentru a-și dezvolta fermele, nu beneficiază de aceleași oportunități. „Este o fraudă cu pământ la Păltiniș. Primarul favorizează câteva persoane și le acordă teren. Recent, două persoane au primit 150 de hectare, deși au foarte puține animale, iar cetățenii care chiar au animale și ar putea valorifica pământul nu primesc nimic.“, a declarat Adrian Chinezu.
Acesta a explicat mecanismul prin care, susține el, se desfășoară spălarea de bani. „La Păltiniș există terenuri alpine care nu sunt disponibile pentru cumpărare, dar sunt atribuite preferențial. Proprietarii primesc bani din fonduri europene, chiar dacă nu folosesc terenul, doar pentru că îl dețin. Aceste fonduri, oferite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ajung să fie împărțite între cei favorizați și cei care le-au facilitat accesul la terenuri.“
Valeriu Ghergher, viitor consilier local PNL și prieten cu Adrian Chinezu, deține o fermă de bovine cu 50 de vaci, iar acesta nu a reușit să obțină nici măcar 20 de hectare de teren, deși distribuția terenurilor ar trebui să fie direct proporțională cu numărul de animale. „Cei favorizați au primit de trei ori mai mult teren decât ar fi trebuit, doar datorită relațiilor politice.“, a adăugat Ghergher, care a mai dezvăluit și problemele legate de neglijența în îngrijirea terenurilor atribuite. „Terenurile sunt pline de buruieni, iar unii proprietari ajung să le dea foc pentru a face curat, ceea ce este interzis. Acesta este și motivul pentru care au izbucnit incendiile repetate din luna august. În loc să investească în curățenia terenului, au preferat să-l incendieze.“ Acesta a mai subliniat că Păltiniș este una dintre comunele cu cele mai mari suprafețe de teren, ceea ce face ca amploarea presupuselor fraude să fie și mai gravă.
Anual, APIA oferă subvenții între 130 și 440 de euro pe hectar, bani care ajung la proprietarii de terenuri, chiar și atunci când aceștia nu își îngrijesc terenurile corespunzător. „Multe dintre aceste terenuri nu sunt nici pășunate, nici cosite, așa cum ar trebui să fie. Din păcate APIA nu se autosesizează, deci banii continuă să fie primiți.“, a mai declarat Ghergher.
Chiar astăzi, reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au urcat pe terenurile investigate pentru a analiza situația și a strânge probe. Pentru a obține o reacție oficială, l-am contactat de mai multe ori pe primarul Ioan Popovici, însă acesta nu a răspuns solicitărilor noastre pentru a comenta acuzațiile aduse.
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească amploarea exactă a fraudei și să identifice toate persoanele implicate.
JCS-Denis Dutca