Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Și aceasta întrucât, între toate diferențele dintre Budapesta și Baziaș, cea mai importantă se dovedește a fi lățimea fluviului!

În așteptarea viiturii de pe Dunăre, autoritățile locale din UAT riverane au fost îndemnate să ia toate măsurile cuvenite pentru protecția cetățenilor și a bunurilor acestora, cât și pentru a preîntâmpina accidentele sau incidentele nedorite. „Aș vrea să asigur populația, în special pe cea din zona Clisurii Dunării, că, potrivit prognozelor pe care le avem la această oră, nu se anunță probleme deosebite. Vorbim de 8.500 mc/s pentru sâmbătă, când se așteaptă ca viitura să intre pe raza județului nostru dar, potrivit unor estimări, debitul va fi chiar mai mic de atât. Am discutat și cu Direcția Sanitar-Veterinară pentru a-i ruga pe medicii veterinari din zonă să discute cu proprietarii de animale, inclusiv cu cei de câini, pentru a lua măsuri ca în momentul creșterii nivelului Dunării, acestea să fie protejate.“, a declarat, azi, prefectul Ioan Dragomir.

„La acest debit nu sunt prevăzute efecte majore. Transmitem gânduri de liniștire pentru populație, considerăm că am luat toate măsurile preventive. Pot apărea situații punctuale, neprevăzute, fie din pricina turiștilor sau a unor cetățeni care nu ne urmează sfaturile. Dar pentru acestea, noi ne pregătim să intervenim. Toate structurile MAI vor pune umărul și vor face tot ce le stă în putință pentru a-i proteja pe oameni, animale și bunurile lor.“, a adăugat inspectorul-șef al ISU „Semenic“, lt. col. Ionel Tilca.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor, Cristian Suru, lucrările hidrotehnice din aria de competență sunt toate pregătite, eventuale probleme fiind posibil să apară în Coronini, unde există câteva clădiri construite în zona inundabilă, în grădinile oamenilor de la malul Dunării. „Am inspectat toată zona, începând de la intrarea în țară, de la Baziaș până la Berzasca, am discutat cu fiecare primar de localitate în parte și toți sunt pregătiți. Sunt însă foarte mulți turiști și pescari în zonă în această perioadă. Recomandarea noastră ar fi ca pentru weekend, chiar și luni, să facă o mică pauză pentru a evita orice posibilă problemă.“, a precizat acesta.

Asigurările transmise, că scene și imagini de genul celor de la Budapesta nu se vor repeta la Baziaș, se bazează atât pe prognoza hidro-meteorologică favorabilă pentru următoarele zile, cât mai ales pe factorul geografic. Anume că albia Dunării e mult mai îngustă în capitala Ungariei decât la intrarea în România, cu o diferență de la circa 1 km la 6 km. Pe de altă parte, dacă viitura din 2006 cu un debit maxim de 15.800 mc/s la intrarea în țară a putut fi gestionată fără probleme deosebite, pericolele uneia situate în jurul jumătății acestei valori nu ar trebui nici ignorate, dar nici supraevaluate.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu