Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Spune consilierul județean Ioan Crina, care sesizează o serie de anomalii din ograda spitalului, după ce a văzut că la ATI se spală 15 tone de rufe pe lună sau dezinfectanții se adună în stocuri, nefolosiți pentru igienizarea secției!

După ce Jurnal CS și CAON scriau despre cum gogonata electorală a RMN-ului a explodat sub ochii „comisarului“, au apărut și reacții.

Primul a fost șeful județului, care a apreciat dezvăluirea, concluzionând: „Exact așa! Cu toate acestea echipa dlui Crina cu siguranță va mai aduce vorba despre ce afacere personală am făcut în defavoarea spitalului cu achiziția acestui serviciu de imagistică.“ Și se pare că a avut dreptate, pentru că următoarea reacție a venit din partea consilierului Ioan Crina, care a spus că acolo sunt mari nereguli, deși Vlad Stoichescu, reprezentantul Clinicii „Sf. Alexandru“ care deține RMN-ul din ograda Spitalului Județean ne asigura că „totul funcționează exact cum ar trebui pentru pacienți“, lucru afirmat chiar în fața șefului Casei de Sănătate, Ionuț Popovici, instituție care asigură decontarea acestor servicii în bază de contract. Adică pacienții beneficiază de investigații gratuite.

I-am spus asta și lui Crina, care ne-a declarat: „Eu nu știu cât pricepe Popovici! (…) Lucrurile sunt grave acolo! Pe vremea lui Salus Remedies, pacienții din spital erau investigați pe gratis. Eu așa am înțeles. Acum, firma asta facturează prestările la spital, fără ca spitalul să poată să deconteze către casă prestația RMN. Pentru că în Legea sănătății, când ești internat în spital, nu poți să faci alte servicii decontate de casă, nici măcar o rețetă compensată. Că măgăria era de un contract de aproape 2 milioane de euro – cam 1,5 milioane de euro pe an, pe 10 ani, adică 15 milioane de euro – pe care voiau să-l încheie din banii spitalului. (…) RMN-ul nu-l fac pe gratis, așa ar trebui să-l facă, pe gratis pentru pacienții în spital.“

Crina crede totodată că societatea care are RMN-ul obține un avantaj nelegitim funcționând în incinta spitalului, făcând aproape concurență neloială celorlalți prestatori de servicii de imagistică: „Noi le-am făcut un serviciu, i-am lăsat la noi în casă. Păi n-am distrus concurența? Că n-o să se ducă nimeni din spital în altă parte. Dar pentru spital ar trebui să facă pe gratis!“ Mai ales că, spune Crina, spitalul e în groapă, iar RMN-ul îl bagă și mai mult, spre deosebire de cei de la Salus Remedies, care ar fi cheltuit, în total, cu salariați cu tot, undeva la 400.000 de euro pe an.

Ne-a mai vorbit despre o secție unde cei care asigură mâncarea ar spăla câte 15 tone de lenjerie pe lună. „Păi cât e lenjeria voastră pe care o aveți aici, la ATI? 300 de kile? Păi de câte ori ați spălat-o, de 100 de ori pe zi? (…) Mi-a povestit un doctor că a găsit, tot la ATI, stocuri de aproape 100.000 de lei de dezinfectant. Cum s-au acumulat, înseamnă că de putori! Și atunci te miri că vii – cum am venit eu – cu infecție din spital? Un miliard de lei vechi! Zice că mai aveau câteva luni până să expire, nici n-au știut cum să le împartă pe la toți. Nu le foloseau! Astea se iau că sunt niște norme, în funcție de suprafață, de diferiți factori. Și nu le foloseau, și te mai miri? Eu chiar am o problemă cu sistemul medical!“ Crina crede că de asta ar fi și fugit fostul manager de la Județean.

„Eu i-am spus și lui Silviu (Hurduzeu – n.r.), chiar o să mă implic pe partea asta, fiindcă ce am văzut acolo… Acum am văzut niște anomalii acolo de nu se poate! Nu se poate să-ți bați joc de sănătate! Spitalul ăsta județean nu mai are adresabilitate, rezolvă cazurile sociale și eventual ceva piloși, că m-a operat pe mine că mă știe ăla, că nu m-aș duce să dau bani. Asta a ajuns spitalul, în rest nu mai vin doctori tineri, nu mai avem utilaje (aparatură – n.r.). Trebuie luate măsuri drastice, haide să le punem la punct! Că și eu am auzit o groază de intervenții pe linie politică pentru Sf. Alexandru ăsta, din toate partidele. (…) În sistemul medical, singura armă este de a scoate publice și a scoate în față, ca să-și piardă credibilitatea ei și să reușim să aducem alții! Nu se poate! Eu de asta tot spun în consiliu și trebuie să mă ajutați că e vorba de noi! Că așa a ajuns spitalul ăsta fără adresabilitate, că toată lumea a muls de pe el, toată lumea a ras, pe fente de astea de doi lei.“

Pe ultima sută de metri a sosit și replica șefului Casei de Sănătate cărășene, care ne-a lămurit că RMN-ul n-are contract cu casa din 9 iunie, de la alegeri, ci din 1 august. Cu alte cuvinte, serviciile de imagistică oferite gratuit pacienților de la Județean înainte de 1 august n-au fost decontate de casă, ci de spital. Popovici l-a contrazis însă pe Crina, explicând că, după 1 august, toți asigurații, fie că sunt sau nu internați, beneficiază de serviciile din contract, adică decontate de casă și nu de spital…

JCS-A.M.

7 Comentarii

  1. Mai umflatule,pe vremea când era managera spitalului,pupila voastra , nu ai spus “așa nu se mai poate”ca era spitalul plin de datorii, o aduceți inapoi la spital, rusine sa îți fie

  2. Astia sunt echipa lui Hurduzeu si Mocioaca pe care i-ati votat. De acum sa ne spalam cu ei pe cap 4 ani.

  3. Faptul ca acest personaj mai incearca o astfel de retorica arata cam cat de grei de cap ii crede pe cei ce pun stampila. Daca are dreptate vom vedea curand.

  4. senger cristian Reply

    Crina ne poate spune cum repara ,,imparteala bugetului ,, ca de spital se ocupa altii !

  5. Delirati dle consilier, imi scuzati sinceritatea, pe langa consulturi urologice poate ar trebui sa mergeti si pe la neurologie, parerea mea e ca va paste dementa! Daca ati uitat cumva, campania electorala locala s-a teminat in iunie, urmatoarea incepe in noiembrie, suntem in luna a 9-a! Nu ati latrat destul de convingator in ultimii 4 ani in CJ, astfel nu sunteti pe lista eligibil pentru centru si va doriti postul de manager la SJUR? Dle Crina, puteti mai mult!
    Va rog, nu mai dezinformati publicul si pe sarmanii oameni cu minciuni de 2 bani! Pacientii au facut si vor face RMN-uri gratis in spital, daca au avut indicatie medicala- cu toate ca aveau nevoie si de binecuvantarea dl director, e mai bine acum decat prin Salus! Pentru pacienti, subliniez! Nu pentru Salus!
    Tone de lenjerie de spalat, e facturata de firma privata si se poate verifica- protejata dvs managerita, bombardierul sarbesc, putea sa sisteze contractul, internalizat serviciul de spalatorie si masa si sa spele rufele respective spitalul. In 3 ani a facut ceva constructiv pentru spital, in afara de lupte si dispute personale, scrieri cu iz filozofic in presa?
    Dle consilier, va auziti ce puteti debita? Alcoolul sanitar-dezinfectantul expira? Se susoteste pe la colturi ca a fost penurie de dezinfectanti prin spital, se cumpara sapun daca vrei sa te speli pe maini si dvs faceti afirmatii despre stocuri! Sunteti eronat informat sau doriti sa dezinformati publicul!
    Spuneti adevarul oamenilor: sistemul public de sanatate e foarte prost finantat din cauza proastei finantari de la MS prin casa de asigurari, prin serviciile oferite de spital execrabil platite! Asta atrage lipsa de investitii in spital-pe langa o nepricepere cronica si poate rea vointa intentionata a celor din spatele conducerii spitalului in atragerea de fonduri prin proiecte. Urmarea- lipsa de medicamente si personal in spital, de aici calitatea mediocra, cateodata precara a serviciilor medicale oferite!
    Concluzie dl consilier, nu sunteti singurul care puteti comenta, neavand cunostinte medicale-va rog fiti decent si macar dvs si abtineti-va de la comentarii despre spital! Sau va doriti sa vindecati sistemul sanitar local carasan cum il veti insanatosi si pe cel siderurgistic? Latrati despre drumuri, constructii, administratie, unde chiar lasati impresia ca va pricepeti!
    PS. Daca inainte in general romanii se pricepeau si comentau vis a vis de politica si fotbal, au reusit si acumuleze si suficiente notiuni medicale!

  6. rica venturiano Reply

    jupanul Crina, iese la interval, isi curios daca va fi tot la fel de vigilent cand Silviu (cu zisa jupanul) va conduce judetul

  7. D-le consilier spuneți despre Popovici ca nu înțelege ce se intimpla în sănătate și aveți dreptate dar nici dvs. nu vă pricepeți mai mult.Nu știu cine va consiliază dar vă consiliază prost, schimbați-vă consilierul.😁

Adaugă comentariu