Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Prefectul Ioan Dragomir lansează un nou apel către cetățeni să nu mai dea foc vegetației uscate!

Tema incendiilor cu care se confruntă județul nostru de aproape două săptămâni a fost dezbătută, astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural și, ulterior, în cea a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Aceasta, în condițiile în care incendiul dintr-o zonă situată între Câlnic și Moniom de abia fusese lichidat în cursul dimineții, iar cel de la Pojejena, lichidat joia trecută, tocmai a reizbucnit.

„Îi rog pe cetățeni să manifeste mai multă responsabilitate, să înțeleagă că în perioada de caniculă, de secetă este chiar grav să înceapă să-și facă curățenia de toamnă și să dea foc vegetației uscate. Este nepotrivit, ca să nu mai spun că este ilegal, să se facă aceste curățiri de toamnă, astfel. În ultimele două săptămâni, prin incendiile care au avut loc chiar s-a pus în pericol și viața cetățenilor, și viața animalelor, au ars multe sălașe, clădiri, cu pagube însemnate. Cred că această curățenie pe care o fac cetățenii este chiar o crimă dacă o fac pe arșiță, în perioada de secetă, de caniculă. Îl rog pe inspectorul șef Ciprian Lăzărescu (șeful IPJ, n.n.), de asemenea îi rog pe lucrătorii de la posturile de Poliție să nu treacă nepăsători pe lângă aceste fapte. Până la această oră doar o persoană a fost identificată, dar este necesar să îi identificăm pe toți cei care dau foc.“, a insistat prefectul Ioan Dragomir.

Acesta a adresat mulțumiri celor care au intervenit pentru stingerea incendiilor, în special a celui de la Pojejena de săptămâna trecută, când în ajutorul efectivelor locale ale ISU „Semenic“ și Direcției Silvice au venit două avioane Spartan de la MApN și două elicoptere de la IGAV, din cadrul MAI, care au făcut aproape 100 de zboruri, transportând sute de mii de litri de apă pentru stingerea incendiilor.

Potrivit prim-adjunctului inspectorului șef al ISU-CS, colonel George Cozariuc, la Pojejena au ars săptămâna trecută circa 450 ha de vegetație uscată și pădure. Astăzi, acest incendiu a reizbucnit pe o suprafață de circa 2 ha, cu posibilitate de a se propaga pe alte 30. S-a cerut, la București, suplimentarea forțelor și mijloacelor terestre, cu două avioane Spartan care urmează a interveni în cursul zilei la Pojejena.

JCS-Walter Fleck