Caraş-Severin, Romania

CONSTANTIN DAICOVICIU – Localitatea Maciova va găzdui prima ediție a Festivalului-Concurs de muzică populară „Nicu Anghel Ministeru“ pe 21 și 22 august 2024. Evenimentul este dedicat tinerilor interpreți de muzică populară, având scopul de a promova și descoperi noi talente la nivel național!

Festivalul se adresează tinerilor cu vârsta între 14 și 26 de ani și va include două secțiuni: instrumentală și vocală. Fiecare concurent va interpreta două piese reprezentative din zona lor:
1. O doină sau baladă (fără acompaniament)
2. O piesă ritmată (cu acompaniament).

Pentru piesa ritmată, concurenții trebuie să aducă acompaniamentul pe un suport electronic (stick) pentru a fi predat inginerului de sunet înainte de începutul concursului.
În ziua 1 se vor primi concurenții, se va organiza o conferință de presă, se va oferi o masă pentru concurenți, vor fi efectuate repetiții de sonorizare, iar prima zi de concurs va fi urmată de un recital extraordinar susținut de Ramona Vița și Orchestra Profesionistă „Virtuozii Semenicului“. Seara, organizatorii vor oferi o cină tradițională.

În ziua a doua, programul va începe cu un mic dejun pentru participanți, urmat de filmări și fotografii în costum popular la Căminul Cultural din Maciova. Organizatorii vor oferi un prânz, după care va avea loc Gala Laureaților, urmată de recitaluri ale solistelor Carmen Popovici Dumbravă și Carmen Biruescu, acompaniate de Orchestra Profesionistă „Virtuozii Semenicului“. Această zi se va încheia la fel ca prima, cu o cină tradițională oferită de organizatori. Juriul festivalului va fi format din Gheorghe Țunea, Marius Cîrnu, Carmen Popovici Dumbravă, Carmen Biruescu, Constantin Moise.

Premiile Festivalului
– Marele Premiu/Trofeul: 1.000 lei (pentru ambele secțiuni)
– Locul I: Diplomă de excelență și 800 lei (pentru ambele secțiuni)
– Locul II: Diplomă de excelență și 600 lei (pentru ambele secțiuni)
– Locul III: Diplomă de excelență și 400 lei (pentru ambele secțiuni)
– Toți concurenții vor primi Diplomă de participare.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Constantin Daicoviciu, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (C.J.C.P.C.T. C-S) și Consiliul Județean Caraș-Severin.

Concurenții se mai pot înscrie până la data de 18 august 2024, iar informaţii se pot obţine la tel. 0729 776 488 sau 0255 226 698.

Nicu Anghel „Ministeru“ este considerat și astăzi, chiar dacă a murit în urmă cu 30 de ani,  cel mai mare saxofonist pe care l-a dat vreodată Banatul!

JCS-Denis Dutca