REȘIȚA – Primăria Reșița a publicat pe SEAP anunțul privind achiziția serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor. Elaborat de un consorțiu format din Primărie, Consiliul Județean, Universitatea Babeș-Bolyai și alți 19 parteneri (agenți economici), proiectul campusului ce urmează a fi construit pe platforma Mociur a obținut, la începutul lunii aprilie, o finanțare de 122,6 mil. lei din partea Ministerului Educației!
Din această sumă, circa 69 mil. lei reprezintă valoarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul „Campus Dual Integrat Banatul Montan Reșița”, scoase la licitație de către Primăria Reșița. Contractul, care prevede o durată de realizare de 21 de luni (din care 3 luni proiectarea și 18 luni execuția) este împărțit în trei loturi: Lot 1 – C1 – Centru de competențe turism sustenabil și spații de recreere, agrement și sport (15,8 mil. lei); Lot 2 – C2 – Casa studenților, C3 – Casa elevilor și spații de recreere, agrement și sport (27,6 mil. lei); Lot 3 – C4 – Centru de competențe industrii emergente spații de recreere, agrement și sport (25,5 mil. lei). Termenul de depunere a ofertelor este 17 septembrie 2024, dată de la care trebuie să rămână valabilă oferta pentru următoarele 6 luni.
Obiectivul de investiții răspunde la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul VI: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, pentru Reforma 4 și Investiția 6. Potrivit descrierii succinte din anunț, „Prin acest Consorțiu de învățământ dual se vor crea premisele necesare pentru dezvoltarea unui cadru național și european de calitate pentru a-i pregăti pe cei care doresc să obțină o diplomă profesională universitară de tehnologie, dar se confruntă cu dificultăți de natură economică. Din necesitatea de a oferi un spațiu educațional integrat, Municipiul Reșița a pus la dispoziție terenul necesar pentru realizarea obiectivului de investiții.“
Campusul Dual Integrat Banatul Montan Reșița va implementa măsuri pentru a crește numărul de elevi înscriși în ruta duală completă cu cel puțin 60%, conform indicatorilor asumați, țintind un număr de cel puțin 240 de elevi și 115 studenți. Calificările puse la dispoziție prin programul de învățământ dual pregătesc tinerii pentru cerințele unui loc de muncă atractiv, în domeniile industrii emergente și turism sustenabil, domenii de interes strategic pentru Reșița și județ. Potrivit primarului Reșiței, Ioan Popa, consorțiului ar urma să i se alăture în perioada următoare și societățile Artrom Steel Tubes și UCMH Reșița.
JCS-Walter Fleck