Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Până atunci, actualii primari, consilieri locali/județeni și președinți de CJ își exercitată mandatele obținute în septembrie 2020!

Activitățile legate de alegerile comasate din 9 iunie pot fi considerate încheiate, cel puțin sub aspectul efectuării plății indemnizațiilor celor implicați în organizarea și desfășurarea lor. „Pentru cei aproape 5.000 de reprezentanți ai partidelor, specialiști, informaticieni și experți stabiliți de Autoritatea Electorală Permanentă, cărora li s-au adăugat câteva sute de din partea MAI, Prefectura a plătit peste 19 mil. lei. Aproape 18 efectiv în mână acestor reprezentanți și circa 1,9 mil. impozit pe venit aferent acestor sume.“, a declarat prefectul județului, Ioan Dragomir.

Dacă europarlamentarii aleși la 9 iunie și-au preluat deja mandatele, prestația unora făcându-se chiar remarcată, aleșii locali mai au de așteptat, întrucât toate termenele pentru intrarea în exercițiul mandatului încep să curgă de la data de 27 septembrie, potrivit OUG 21/2024. Aceasta, prin derogare de la prevederile OUG 57/2019 care prevede un termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor pentru validarea mandatelor primarilor și a președinților de CJ, respectiv de 25 de zile în cazul mandatelor consilierilor locali și județeni, iar pentru constituirea consiliilor locale și județene un termen de 60 de zile. „Ca o concluzie, primele consilii constituite și primii primari instalați vor fi undeva în jur de 25 octombrie.“, a adăugat Dragomir. Adică, în jur de Ziua Armatei (25 octombrie) sau Sf. Dumitru (26 octombrie).

Legat de posibile încălcări ale legislației, prefectul a precizat că ar fi „2-3-4-5 dosare în lucru“. „Sunt sigur că organele de cercetare, Justiția, vor clarifica aceste aspecte. Nu am date că ar fi în curs de finalizare sau trimiteri în judecată. Eu am fost bucuros că am reușit să asigurăm buletinele de vot, fiindcă mi-era teamă și, probabil că, dacă nu ne agitam noi, Autoritatea Electorală Permanentă stătea liniștită și erau două localități unde nu aveam buletine și nu știu ce se întâmpla.“, a adăugat el. Potrivit AEP, cele 5.960 de buletine de vot (2.980 pentru consiliile locale și 2.980 pentru alegerea primarilor) tipărite suplimentar prin comanda din 7 iunie 2024 au avut ca destinație 12 comune din Caraș-Severin.

Pe de altă parte, a menționat prefectul, recent a fost publicată OUG 98 cu privire la noile alegeri ce vor avea loc în 3 duminici consecutive: 24 noiembrie și 8 decembrie pentru Președintele României, și 1 decembrie pentru Senat și Camera Deputaților. Dintre prevederile Ordonanței poate fi menționat Art.7 (3), potrivit căruia „Refuzul președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare sau al locțiitorilor acestora de a participa la instruire conduce la reducerea cu 50% a indemnizațiilor prevăzute“. Aceasta întrucât, se pare, absenteismul și slaba instruire au fost cele ce au cauzat prelungirea peste măsură a procesului electoral precedent. „De pildă, au venit cu pontaje care nu au fost întocmite corespunzător. Nu a înțeles toată lumea cum să le facă. Nu au fost semnate, le-am dat înapoi, au fost discuții. Au fost probleme de comunicare sau de slabă instruire a celor care au întocmit documentele. Indemnizațiile au fost și de 6-7.000 de lei, dar au fost care au plecat cu și mai mulți bani acasă.“, a mai explicat prefectul Ioan Dragomir.

La viitoarele alegeri, pentru fiecare zi de activitate, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, locțiitorii acestora și operatorii de calculator vor primi 330 de lei, iar membrii 240 de lei.

JCS-Walter Fleck