CARAȘ-SEVERIN – Asta pentru că vechile instalații de aer condiționat au fost date jos, iar noul proiect nu prevede montarea altora noi…
Un proiect de reabilitare și modernizare derulat în unitatea județeană – cu beneficii clar incontestabile – începe să se dovedească a fi de tristă amintire.
Discuțiile despre montarea de aparate de climatizare în spațiile care nu dispun de acestea, în staționarele Spitalului Județean de Urgență din Reșița au debutat cu cele legate de Secția Neonatologie. Acolo, ultima rectificare bugetară vine să aducă un plus de normalitate și confort pentru cei mai mici dintre cărășeni. Șeful județului a venit cu un amendament pentru achiziționarea a 7 aparate de aer condiționat pentru Neonatologie. „Am identificat din excedent suma de 20.000 de lei, cu montaj cu tot.“, a precizat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Numai că nu toate lucrurile sunt roz în sănătatea județului, iar cel care a deschis subiectul spinos a fost consilierul județean și medicul Caius Diaconescu: „Mai am eu o problemă, tot cu spitalul, având în vedere că avem nevoie de bani. Așa cum știți, la Staționarul II facem lucrări de reabilitare, dle președinte, și toată vara pacienții au stat în căldură pentru că, atunci când am făcut instalația, nu s-au făcut pe proiect niște chillere de răcire. Am vorbit cu dl manager, o să vă rugăm insistent să putem găsi resursa financiară pentru că oamenii efectiv stau într-o căldură inumană pe toate secțiile.“
Șeful județului a manifestat deschidere, întrebând dacă se știe ce sumă este necesară. „În principiu știm și cât costă, cred că anul ăsta dacă ne mișcăm repede am putea să le punem, a răspuns Diaconescu. Eu am studiat foarte bine proiectul și într-adevăr trebuiau montate ulterior! Dar în clipa în care s-a făcut lucrarea sau când s-a făcut proiectarea, noi nu am fost întrebați, niciun șef de secție, nimeni nu a fost întrebat. Ne-am trezit acolo cu băieții care au început lucrările. Lăsând asta la o parte, vă rog insistent: 1. niște chillere de răcire și 2. mai este o porțiune de acoperiș care încă nu a fost schimbată, va trebui s-o schimbăm, pentru că la ultimele ploi deja sunt infiltrații și plouă.“
Dunca a insistat să precizeze sumele, pentru a se putea face eventuala alocare financiară. Medicul a completat: „Știe dl manager. Am avut o ședință de lucru cu proiectantul, cu toată lumea, și băieții sunt pe secții, se lucrează, sperăm ca în perioada imediat următoare tot staționarul să fie funcțional și să-l facem așa cum trebuie. Cam 90% e ok, mai rămân puține zone. Dar, repet, stau pacienții în căldură, am dat jos instalațiile vechi de aer condiționat pentru că nu s-a putut în cadrul proiectului să le păstrăm. Situația e dificilă, vă rog! Mulțumesc!“, a încheiat Diaconescu.
JCS-A.M.