Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Instituția Prefectului a contestat în contencios administrativ autorizația de construire pentru viitorul spital județean din Reșița!

Dacă despre necesitatea și valențele unui viitor spital s-au exprimat cu entuziasm promotorii proiectului, primarul Reșiței, Ioan Popa și președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, scepticismul și l-a exprimat în schimb, în repetate rânduri, prefectul județului, Ioan Dragomir. Și nu scepticismul i-l reproșează acum primarul Ioan Popa, ci faptul că, după o serie de alte șicane constând în hotărâri atacate în instanță, Prefectura a atacat în instanță și autorizația de construire a viitorul spital județean din Triaj-Mociur, proiect în lucru de câțiva ani, având documentația tehnică finalizată și pentru care se depun eforturi în vederea obținerii finanțării.

„Avem autorizație de construire emisă în regim de urgență, pentru că legislația ne dă voie să emitem astfel de autorizații pentru anumite obiective de interes public, chiar dacă nu avem toate avizele, urmând ca acestea să fie obținute ulterior. Dacă prefectul ar fi avut curiozitatea să ne întrebe înainte de a declanșa procedura în instanță l-am fi lămurit. Culmea este că la această dată avem deja toate avizele!“, a precizat Ioan Popa, adăugând că „după ce finalizăm acest proces, îmi asum împreună cu colegii mei să facem o plângere penală Prefecturii pentru că ne șicanează de ani de zile, non-stop. Voi aduce organelor competente dovezi că am avut N procese în instanță pe care le-am câștigat și pe aceeași temă continuă cu un efort demn de cauze mai bune să ne poarte prin instanță.“

În replică, prefectul Ioan Dragomir s-a arătat surprins că Popa se necăjește de abia acum, deoarece povestea e veche, de două-trei luni. „Știa dinainte de acest lucru, pentru că noi în prima fază am cerut să revoce autorizația de construcție. Nu a revocat-o și sigur a fost atacată. Demersul nu a fost la inițiativa Prefecturii sau a prefectului. S-a făcut la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții, care a făcut două sau trei controale la sesizarea Departamentului pentru Situații de Urgență al dlui secretar de stat Raed Arafat!“, a explicat Dragomir, lăsând să se înțeleagă astfel că a fost un demers pur tehnic, în spiritul legii, fără conotații personale.

Primarul Ioan Popa nu e deloc convins de acest lucru, mai ales că în conferința de presă de miercuri, prefectul a scos în evidență, mai cu seamă, stadiul de nerealizare a proiectelor din Reșița. „Da, avem proiecte care nu au fost finalizate. Când ai 116 proiecte pe parcursul a 3-4 ani, evident că nu reușești să le termini pe toate la timp, iar cauzele sunt unele obiective. Dar să nu-și facă griji dl Dragomir de viața noastră, dânsul să-și vadă de viața și de pensia lui! […] Ne urăște, pur și simplu. Imaginați-vă că acest om se pune împotriva realizării unui spital nou care ar schimba în bine viața tuturor cetățenilor din județul Caraș-Severin! […] Dacă tot avem din octombrie un nou președinte de Consiliu Județean în persoana dlui Silviu Hurduzeu, PSD pe care-l reprezintă și PNL pe care-l reprezint sper să se pună de comun acord și să încercăm să ducem acest proiect la bun sfârșit.“, a conchis primarul Reșiței, Ioan Popa.

Posibil, dacă nu va rămâne în continuare subiect de dispută electorală, ci o temă comună în vederea asigurării finanțării. Cât despre autorizația atacată de Prefectură, chiar și în cazul anulării ei în instanță, Primăria ar putea emite una nouă, având acum toate avizele lipsă.

JCS-Walter Fleck