REȘIȚA – În acest an, cu prilejul celei de-a 26-a aniversări, Imnul nu a mai fost sărbătorit în Parcul Tricolorului, ci la Muzeul Banatului Montan!
Data de 29 iulie a fost proclamată ca „Zi a imnului național al României – Deșteaptă-te, române, simbol al unității Revoluției Române din anul 1848“, prin Legea nr.99 din 26 mai 1998. Aceasta impune marcarea evenimentului „de către autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne“.
În condițiile în care art.2, alin.2 al respectivei legi prevede că „În municipiul Bucureşti şi în municipiile-reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremoniale publice de intonare a imnului naţional al României şi de înălţare a drapelului naţional, pe baza normelor convenite între prefecturi, primării şi comenduirile de garnizoană“, la Reșița s-a optat pentru marcarea evenimentului în cadrul unui simpozion găzduit de Muzeul Banatului Montan.
„Acest imn de o muzicalitate deosebită s-a născut în timpul Revoluției de la 1848, o revoluție care a cuprins și românitatea din Transilvania și Banat, din Moldova și Țara Românească. Ulterior, acest frumos poem devenit cântec s-a instituit ca imn național, atribuindu-i-se apoi prin lege și o Zi, pe care o sărbătorim acum. Apartenența noastră la istoria și politica europeană se face și prin această direcție, a imnului, a unei revoluții care a îmbrățișat toată Europa. Noi cel puțin, bănățenii, suntem legați de aceasta în primul rând prin figura marelui Eftimie Murgu, personalitate deosebită a istoriei naționale.“, a precizat din partea instituției-gazdă dr. Carmen Albert, în deschiderea evenimentului.
Imnul a fost intonat, ca și anul trecut, de către Dariana Cocora, proaspătă absolventă a Liceului de Artă „Sabin Păuța“, studentă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, după care reprezentanții Episcopiei Caransebeșului au oficiat un scurt serviciu religios. Prefectul Ioan Dragomir și-a început alocuțiunea cu mesajul premierului Marcel Ciolacu, în asentimentul căruia și-a manifestat, la rându-i, speranța „să ascultăm în aceste zile de cât mai multe ori «Deșteaptă-te, române» cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris“.
Despre istoria și semnificațiile actualului imn au vorbit, în continuare, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Trifu Vuița și prof. Nicolae Magiar. Ca succesiune, actualul imn este al șaselea, înlocuindu-l după evenimentele din decembrie 1989 pe cel asociat regimului Ceașescu, „Trei culori cunosc pe lume“. Anterior, între 1975 și 1977 s-a intonat „Pe-al nostru steag e scris unire“, „Te slăvim, Românie“ (1953-1975) și „Zdrobite cătuşe“ (1948-1953). Melodiei „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor“ intonate începând cu 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, i-au fost adăugate versurile compuse de Vasile Alecsandri în 1881, aceasta devenind primul „Imn Regal român“ („Trăiască Regele, în pace și onor“), intonat în premieră la încoronarea regelui Carol I, în anul 1884 .
JCS-Walter Fleck