CARAȘ-SEVERIN – Asta crede șeful județului, vizavi de ultimele manevre ale lui Viorel Bașag din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean! Președintele Consiliului de Administrație, reputatul medic Paul Purea, absent de la respectiva ședință, fiind plecat din țară, ne asigură însă că un eventual concurs va fi corect și legal, pentru că spitalul are nevoie de un om capabil și priceput!
Ce crede Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean? „Un lucru important care trece neobservat s-a întâmplat zilele trecute. Cooperativa s-a apucat de treaba! La ultima ședință a Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, în lipsa dlui Purea, s-a respins propunerea de organizare a concursului pentru postul de manager al spitalului. A fost votată în unanimitate propunerea de a se muta data concursului astfel încât acesta să se desfășoare pe mandatul lui Hurduzeu, propunerea lui Bașag Viorel. Adică, mai pe șleau, posturile încă neocupate la infirmiere și asistente medicale alături de cele câteva de medici, ar trebui să fie ocupate sub mandatul altui manager. Îmi dau seama din aceste mișcări, făcute în liniște, departe de ochii cetățenilor, de cât de mare este deranjul creat de organizarea unui ultim concurs corect, pentru <<cooperativa>> din Caraș-Severin. E clar că băieții așteaptă cu nerăbdare să revină la butoane.“
Medicul Paul Purea, plecat o vreme din țară, și chiar de pe continent, ne spune că a aflat târziu până și de demisia lui Laza, pe care-l lăsase la Reșița cu gândul că toate sunt în regulă și că urmează un binemeritat concediu pentru amândoi.
Dacă Purea nu-i acasă, Bașag joacă…
Legat de concurs, Purea spune că nu a fost stabilită și nici schimbată vreo dată a concursului: „Despre un asemenea concurs erau niște discuții preliminare, în sensul că ar trebui să scăpăm odată de interimatele astea care nu fac bine instituției. Și s-a amânat. Eu nu sunt în țară. (…) O să vin să vedem ce și cum. Dar nu are importanță că se va organiza acum sau peste 2-3 luni, că va fi Dunca sau Hurduzeu! Concursul trebuie să fie într-adevăr legal și trebuie să fie cinstit! Așa cum a fost și ultimul, pentru care eu am fost șef de comisie. A fost fără probleme, putea să vină oricine. Și așa s-a încercat cu intervenții și la mine, dar le-am oprit încă din fașă, și după aceea nu s-a întâmplat nimic.“
Șeful CA al SJUR spune că a crezut foarte mult în capacitatea Alinei Stancovici ca manager, „numai că adevărul s-a dovedit a fi altul… Eu am crezut că are resurse energetice și e în stare să facă față postului respectiv. Pentru că, trebuie să ne înțelegem, este un post destul de ingrat și destul de greu de dus la parametrii pe care-i cere o asemenea instituție de sănătate. Un spital e foarte, foarte greu de condus, ăsta e adevărul! (…) Adevărul este că trebuie pus un om capabil, un om care să se priceapă, un om care să aducă binele sau să aducă spitalul pe linia firească a dezvoltării lui și a asigurării sănătății oamenilor, a cărășenilor.“
Singurul concurs corect istoric
Legat de ultimul sau, de fapt, singurul concurs istoric, președintele Consiliului de Administrație al SJUR povestește: „Singurul concurs corect din toată istoria spitalului, și cred că a județului Caraș-Severin, a fost cel din 2020. E adevărat că singura care s-a prezentat a fost dna Alina Stancovici, dar la concurs n-a luat 10, n-a luat 9, a luat 8 și ceva. Eu am fost foarte, foarte corect în a aprecia proiectul respectiv. Pentru că trebuie un proiect prezentat comisiei și, cu toate că s-a încercat să se intervină, categoric, încă din primul moment, eu i-am acordat credit crezând că într-adevăr are capacitate de conducere. Dar, vedeți, una e să fii la o universitate și altceva să conduci o asemenea instituție de anvergura și de complexitatea pe care o are un spital județean. Nu știu ce și cum va fi, cert este că eu încă voi fi la Consiliul Județean și o să am grijă, oricine ar fi, oricum ar fi, să nu se facă matrapazlâcuri și să se iasă din litera legii practic. Absolut, trebuie totul legal și cinstit. Aici nu ne jucăm cu sănătatea cetățenilor.“
Purea a promis că se întoarce peste 3 săptămâni, iar despre desemnarea unui nou manager a precizat că procedurile, cu toate hârtiile, durează cam o lună de la faza de proiect, până la organizarea corectă a concursului. Deocamdată, manager rămâne medicul Cosmin Librimir, pe care Purea îl apreciază, mai ales că această calitate, pe lângă că este o povară, îi și reduce veniturile la jumătate.
JCS-A.M.