Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conform City Index 2024, un barometru de performanță urbană, ne aflăm pe primul loc în ceea ce privește „amprenta verde“, cât și la valoarea fondurilor UE atrase în ultimi 5 ani!

Despre „amprenta verde a orașului“ am mai scris la finele lunii mai, atunci când a fost publicat un prim extras din City Index 2024, un studiu care analizează și consolidează date pentru toate municipiile reședință de județ din țară, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, specializat în strategie, cercetare, place branding și comunicare. Joia trecută a fost lansată, însă, varianta integrală a acestui studiu, care poate fi descărcată de pe www.iov.ro fie pentru verificarea metodologiei, a datelor și a interpretării lor, fie chiar și în scopul unei, în cunoștință de cauză, ulterioare contestări a concluziilor.

În clasamentul general al celor 41 reședințe de județ, condus de Cluj, București, Sibiu, Brașov și Timișoara, găsim Reșița situată pe locul 28, cele trei componente comparate și punctate în cadrul studiului fiind: calitatea, prosperitatea și vibrația. Reșița ocupă, în schimb, locul 10 în Top 15 al Calității orașelor, care analizează domenii precum atracțiile, conectivitatea, mediul natural, educația și sănătatea. De asemenea, este singurul oraș cu populație sub 200.000 de locuitori care s-a aflat pe locul 1 la 5 dintre indicatorii analizați.

Dacă avem ca puncte forte calitatea aerului și amprenta verde, punctele mai slabe, la modul general, ar fi că nu ne regăsim și în celelalte două Top 15, care analizează Prosperitatea (dpdv. al economiei, finanțelor publice, dinamicii sociale, tehnologiei și cunoașterii) și Vibrația (cultură și sport, divertisment, vitalitate socială, turism).

Dintre domeniile în care municipiul a obținut cel mai bun punctaj, reținem că Reșița conduce în clasamentul calității aerului, dar și al „amprentei verzi“, care raportează suprafața rezidențială și industrială acoperită cu vegetație și suprafața de pădure pe o rază de 1 km în afara suprafeței rezidențiale, la numărul de locuitori. Sigur, s-a ajuns la acest raport și urmare a scăderii numărului de locuitori și al restrângerii activităților industriale (cu impact negativ și asupra componentei Prosperitate).

Un alt domeniu în care municipiul nostru conduce îl reprezintă cel referitor la valoarea fondurilor europene atrase în perioada 2019-2023. Astfel, cu 51 de proiecte contractate și cu plăți totale de 8.094 lei/locuitor, Reșița a devansat, în următoarea ordine, 10 municipii – dintre care unele performere – plasate pe locuri superioare în clasamentul general: Satu Mare, Craiova, Târgoviște, Galați, Suceava, Zalău, Iași, Oradea, Alba Iulia și Timișoara.

„La sărbătorirea a 253 de ani de la aprinderea furnalelor „Josephus“ și „Franziskus“, avem certitudinea că orașul nostru se află pe drumul cel bun. După o perioadă lungă de decădere, parcă fără de speranță, ne regăsim astăzi într-un avânt continuu de a recupera decalajele rezultate în urma dezindustrializării care a afectat grav orașul nostru. Este complicat, însă munca noastră produce rezultate concrete!“, a precizat primarul Ioan Popa, comentând datele City Index, urând totodată „La mulți ani Reșiței puternice!“.

JCS-Walter Fleck