REȘIȚA – Învățământul tehnic și profesional vine cu o ofertă de 551 de locuri pentru anul școlar 2024-2025, din care 219 în învățământul dual!
Liceele reșițene cu profil tehnologic fac înscrieri, în perioada 1-5 iulie, având în ofertă atât locuri pentru învățământul liceal zi și seral, pentru școlile postliceale sau de maiștri, cât mai ales pentru cel dual. Beneficiile imediate ale celor ce optează pentru învățământul dual sunt: bursa de 1.000 lei, bursa REPOP (cazare și masă gratuite în cămin), transport gratuit, stagii de practică în întreprinderi locale partenere sau chiar în țări UE, finanțate prin proiecte ERASMUS+ și, cel mai important, o meserie și un loc de muncă asigurat la absolvire.
Astfel, Colegiul Economic al Banatului Montan pune la dispoziția celor interesați 137 de locuri în clasa a IX-a învățământ dual, pentru următoarele meserii: ospătar/chelner – 40, bucătar – 39, comerciant-vânzător – 12, lucrător hotelier – 19, brutar-patiser-preparator produse făinoase – 14, preparator produse din carne și pește – 13. În clasa a IX-a, învățământ liceal, sunt disponibile 48 de locuri, câte 12 pentru fiecare din specializările de tehnician: în activități economice, în industria alimentară, în administrație și în turism, acestea două din urmă cu studiu intensiv de limbă engleză.
În oferta Colegiului Tehnic sunt 82 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ dual, și anume: electrician constructor – 17, sudor – 9 , lăcătuș mecanic prestări servicii – 9, operator la mașini cu comandă numerică – 17, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze – 6, electromecanic utilaje și instalații industriale – 16, confecționer produse electrotehnice – 8. În învățământul liceal de zi sunt disponibile, pentru clasa a IX-a, 24 de locuri, câte 12 pentru specializările de tehnician operator roboți industriali și tehnician proiectant CAD. Absolvenții claselor a a VIII-a pot opta și pentru învățământul profesional unde sunt disponibile, pentru clasa IX-a, 12 locuri pentru meseriile frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, 12 – mecanic auto și 12 – mecanic utilaje și instalații în industrie. Există, de asemenea și o ofertă pentru învățământul seral clasa a IX-a, 14 locuri pentru meseria de tehnician mecanic întreținere și reparații și 14 pentru cea de tehnician electromecanic, iar pentru a XI-a, 28 – tehnician transporturi și 28 tehnician în instalații electrice. Învățământul postliceal și Școala de maiștri vin la rândul lor cu câte 28 de locuri în specializările: tehnician aparate electromedicale, tehnician operator mașini cu comandă numerică, respectiv maistru electromecanic aparate de măsură și automatizări.
JCS-Walter Fleck