Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.19/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr.422/2021 privind protejarea monumentelor istorice PL-x nr.161/2024!

Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare. Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică și de amenajare a teritoriului, la nivel național și local.

„De-a lungul timpului, am observat cum multe dintre monumentele istorice au fost din păcate distruse, sau chiar demolate din alte interese precum cele culturale și istorice. Modificările aduse asupra Legii nr.422/2002 privesc îmbunătățirea eficienței procesului de protejare a monumentelor istorice, adaptând legislația la cerințele actuale și particularitățile specifice identificate în gestionarea acestor obiective culturale. Pentru monumentele istorice care nu au proprietar cunoscut, a fost propusă introducerea posibilității de notificare publică, pentru deciziile de clasare de urgență, această măsură permițând luarea măsurilor de urgență, necesare pentru salvarea bunurilor imibile aflate în pericol iminent de distrugere sau dee alterare fizică. În Caraș-Severin avem peste 800 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României, cu care ne mândrim, și pe care trebuie să le protejăm. Monumentele istorice ale județului și ale țării noastre păstrează moșteniri culturale și ne oferă o fereastră în trecutul civilizațiilor, acestea putând să contribuie la economia locală, prin atragerea de turiști, iar conservarea acestor monumente istorice este necesară pentru a asigura transmiterea acestora către generațiile viitoare.“, susţine deputatul Marius Damian.

JCS-L.A.