CARAȘ-SEVERIN – Aceasta, după ce Direcția Silvică a suplimentat suprafața alocată inițial pentru etapa I, 14 martie- 14 aprilie!
Campania de împăduriri programată pentru acest an de Direcția Silvică a județului vizează regenerarea unei suprafețe totale de 542 ha, din care doar 61 ha sunt regenerări artificiale. Potrivit unei analize înaintate Instituției Prefectului, vizând regenerările din ultimii trei ani, suprafața supusă regenerării artificiale în acest an s-a înjumătățit față de 2022, de la 121 ha, după ce anul trecut au fost regenerate astfel doar 79 ha. Potrivit specialiștilor Direcției Silvice, programarea se face în strânsă legătură cu exploatarea arboretelor bătrâne (de peste 100, 150 sau 200 de ani) și, cum suprafețele parcurse de tăieri au scăzut, s-au diminuat și suprafețele vizate de reîmpăduriri.
În 2025 însă, suprafața va fi cu mult mai mare, după ce au fost identificate peste 200 ha cu doborâturi, care vor trebui reîmpădurite după exploatare. În cadrul programul de reîmpăduriri pe 2024, prevăzut a fi realizat în două etape, celei de primăvară i-au fost repartizate 435,75 ha, din care 399,17 ha regenerări naturale și 36,58 artificiale. „Programul prevăzut pentru această primăvară a fost depășit cu 3 ha la împăduriri, la Ocolul Silvic Oțelu Roșu, întrucât a fost suplimentat programul cu o suprafață afectată de doborâturi de vânt și atacuri de insecte. Pe lângă acestea, s-au realizat și lucrări de completare a puieților uscați din plantațiile de anii trecuți pe o suprafață de 26,94 ha și refacerea a 6,37 ha de plantații distruse de incendii în anul 2024.“, precizează directorul Ion Tabugan.
Pentru asigurarea necesarului de puieți, Direcția Silvică deține 86 de pepiniere silvice cantonale, din care trei dotate cu instalații de irigare și două solarii. Având o suprafață totală de 14,6 ha, acestea asigură o producție anuală de circa un milion de puieți forestieri.
JCS-Walter Fleck