CARAŞ-SEVERIN – În consecință, e locul propice amplasării a aproape 100 de turbine eoliene în cinci noi parcuri eoliene!
Agenția pentru Protecția Mediului a publicat, spre consultare, memoriile de prezentare a cinci noi parcuri eoliene ce se doresc a fi amplasate pe o suprafață totală de cca. 290 ha pe raza localităților Berliște, Ciuchici, Naidăș, Răcășdia și Vrani. Parcurile Banat 1, 2, 3, 4 și 5 vor avea, împreună, o putere nominală pentru injecția în rețea a cca. 640 MW de energie electrică, produsă de cele 96 de turbine de 6,6 MW. De-a lungul drumurilor de exploatare urmează a fi executate rețele electrice subterane de medie tensiune pentru racordarea turbinelor eoliene la substațiile electrice aferente fiecărui parc, din care se va realiza injecția în LEA 110 kV sau 400 kV.
Aproape o treime (36) a turbinelor va fi amplasată în parcul eolian „Banat 1“ pe raza UAT Berliște, care are de altfel și cea mai mare suprafață, de 118,4 ha, cea mai apropiată distanța a unei turbine până la frontiera cu Serbia fiind de 524 m. În parcul „Banat 2“ (Ciuchici) vor fi amplasate 3 turbine pe 3,2 ha, în „Banat 3“ (Naidăș) 6 turbine pe 8,8 ha, în „Banat 4“ (Răcășdia) 21 turbine pe 66,6 ha și în Banat 5 (Vrani) 31 de turbine pe 92,9 ha. Proiectul celor 5 noi parcuri eoliene este derulat de Windpark Banat Ro, o societate cu răspundere limitată cu sediul în comuna Berliște.
Reamintim că, la finele lunii aprilie, Ministerul Mediului a emis acordurile pentru ridicarea altor 85 de turbine de vânt în patru parcuri amplasate pe teritoriul administrativ al comunelor Berliște, Ciuchici, Ciclova Română, Naidăș, Răcășdia, Sasca Montană și Vrani. Un parc de 11 turbine situat la Ciuchici se află în procedura de emitere a acordului de mediu, în timp ce un altul, de 22 de turbine este în construcție pe raza UAT Coronini și Moldova Nouă. Deja în funcțiune, din 2011 și 2012, sunt în zona Oraviței două parcuri de 6, respectiv 21 de turbine.
JCS-Walter Fleck