CARAȘ-SEVERIN – Câți dintre cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne și câți vor vota e însă un subiect de (ne)știință și anticipație!
Direcția județeană din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) a transmis la termen lista definitivă cu secțiile de votare, amenajate pentru alegerile de la 9 iunie, în timp ce Instituția Prefectului a transmis celor 77 primării o circulară privind asigurarea condițiilor minime de lucru în acestea, precum și accesibilitatea la secții pentru persoanele cu dizabilități. Dacă delimitarea secțiilor de votare și numărul acestora nu mai pot suferi modificări, nu același lucru se poate spune despre numărul alegătorilor, ceea ce face ca despre numărul exact al buletinelor de vot ce urmează a fi tipărite să reținem că va respecta formula: „n+10%“.
„Numărul de alegători care se va avea în vedere pentru tipărirea buletinelor de vot va fi cel din ziua în care vor fi date la tipar. Registrul Electoral este actualizat permanent, primarii operând îndepărtarea curentă a persoanelor decedate sau a celor care își pierd drepturile electorale. Astfel că un număr exact de alegători nu se poate indica în momentul de față.“, a declarat reprezentanta AEP, Melinda Iancu (foto, st.), la finalul ședinței Comisiei tehnice de pregătire a alegerilor. Întrucât și numărul comunicat poate suferi modificări, de exemplu urmare a faptului că unele persoane pot împlini vârsta de 18 ani în preziua sau chiar în ziua alegerilor, legiuitorul a prevăzut o marjă de asigurare, tipărind cu 10% mai multe buletine de vot.
Numărul flotanților rămâne în continuare o enigmă nu doar pentru opinia publică, ci și pentru prefectul județului, Ioan Dragomir, care nu a primit nici acum un răspuns la solicitarea adresată Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a Ministerului de Interne. „O cifră oficială nu avem și nu aș vrea să vă spun ce am gândit vizavi de instituția de la București! Am o mare nemulțumire și promit că la prima întâlnire cu conducerea Ministerului am să ridic această problemă, dacă nu primesc răspunsul, că au trecut 30 de zile!“, a mărturisit prefectul.
În ceea ce privește paza secțiilor de votare, aceasta va fi asigurată de peste 2.000 de oameni de la diferite structuri subordonate Ministerului de Interne. Astfel, 115 secții au fost repartizate Poliției, 82 Jandarmeriei, 65 Poliției de Frontieră, 89 ISU, iar celelalte 13 serviciilor publice de permise de conducere și de pașapoarte, Biroului de emigrări și Unității speciale de aviație.
JCS-Walter Fleck