REŞIŢA – În urma unei descoperiri arheologice întâmplătoare, în posesia muzeului reşitean intra, în 1979, depozitul de bronzuri de la Ticvaniu Mare. Acesta cuprinde 10 piese bine păstrate, printre care şi colierul de gât, ales ca exponatul lunii mai!
Depozitul de bronzuri descoperit în localitatea Ticvaniu Mare conţine 10 piese: patru brățări masive de bronz decorate cu linii incizate, un celt, patru brățări de braț confecționate din bară de bronz în spirală (dintre care două incomplete) și un colier pentru gât. Acesta din urmă a fost propus de specialiştii muzeului reşiţean ca obiectul lunii mai.
„Confecționat din bronz, obținut prin amestecul cuprului cu staniul, colierul ilustrează măiestria meșterului prin frumusețea execuției. În urma analizei metalografice s-a stabilit că metoda de obținere a colierului a fost prin turnare în bare rotunde și prelucrat prin ciocănire, având capetele bătute și îndoite la exterior. Colierul nu prezintă urme de folosire. Este decorat cu linii incizate, dispuse în zig-zag, paralele și în formă de V, grupate câte trei sau mai multe. Piesa are lungimea pe coardă de 44 cm și diametrul maxim al barei de 2 cm. Colierul are analogii cu piesele descoperite în depozitele de bronzuri de la Bocșa, Ghergheș, Aiud. Astfel, a fost încadrat cronologic, la fel și restul pieselor din descoperire, ca aparținând perioadei de început a Hallstatt-ului, Ha A1, integrat orizontului Cincu-Suseni. Referitor la proveniența pieselor ce compun depozitul, se pot lua în considerare mai multe ipoteze potrivit cărora obiectele sunt rezultatul schimburilor între comunitățile din zonă, dar nu este exclusă și prelucrarea locală a metalului deoarece în apropiere s-au descoperit depozite de bronzuri la Bocșa, Giurgiova, Ocna de Fier, iar în munții Dognecei sunt zăcăminte cuprifere care puteau fi prelucrate. Cauzele care au determinat ascunderea depozitului ar putea fi conflictele între comunitățile din arealul respectiv, dar de o importanță deosebită este cercetarea atentă a condițiilor în care au fost depuse obiectele.“, a precizat muzeograful Alina Gheorghe.
JCS-Nicoleta Moraru