VEST – Un deziderat al implementării proiectului transfrontalier implementat în sud-vestul României începând din octombrie 2023!
Derulat în parteneriat de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Ministerul de Interne al Republicii Serbia, Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră Drobeta-Turnu-Severin, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă” este un proiect de importanță strategică cu o valoare financiară de 13,8 milioane de euro, cofinanțat de UE în proporție de 85%. Proiectul a fost prezentat miercuri, la Timișoara, în cadrul unei conferințe la care au participat, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, ai ministerelor și instituțiilor implicate din cele două țări, Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, și prefectul Ioan Dragomir.
„Menit să îmbunătățească siguranța și securitatea în zona de frontieră româno-sârbă, proiectul este unul de importanță strategică și mi-am exprimat susținerea față de acesta chiar de la data semnării contractului de finanțare, ținând cont și de faptul că vizează direct Caraș-Severinul, județ de graniță.”, a declarat președintele Romeo Dunca.
În cadrul prezentării, s-a accentuat faptul că protejarea frontierelor este o activitate crucială împotriva amenințărilor teroriste, a contrabandei și a imigrației ilegale. În ce ne privește, în următorii ani, cei aproape 550 de kilometri de graniță internațională cu Serbia vor continua să fie frontieră națională, urmând a deveni frontieră a spațiului Schengen, protejând astfel întreg spațiul UE. În aceste condiții, cooperarea instituțională între diferitele structuri naționale de protecție a frontierelor este necesară atât în UE, cât și în țările vecine, prin dezvoltarea unor structuri care pot colabora între ele prin schimburi de informații, activități operaționale și instruiri comune.
În România, vor fi reabilitate și modernizate structuri ale ITPF Timișoara, efectuându-se lucrări de reabilitare și extindere a Centrului de Conferințe Vârciorova (jud. Mehedinți), utilizat pentru instruirea personalului, în timp ce la Moldova Veche va fi construit un ponton de andocare a navelor utilizate în patrulare pe Dunăre. În Serbia, Ministerul de Interne se va dota cu aparatură de supraveghere modernă, specifică asigurării siguranței frontierelor, demers ajuns în faza de realizare a studiilor de fezabilitate, proiectare, execuție și instalare a acestor echipamente de securitate.
JCS-Walter Fleck