Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Omul de afaceri lugojean care încearcă să revitalizeze aeroportul din Caransebeș a semnat marți cu o firmă germană un acord pentru dezvoltarea unei investiții de câteva zeci de milioane de euro în aviația sustenabilă. Adică zboruri cu avioane electrice sau hibrid spre diverse destinații. Asta după mai bine de 6 luni de discuții și negocieri între Gabriel Olariu și grupul german Evia Aero!

Acordul a fost semnat la sediul Primăriei Caransebeș, alături de Olariu fiind prezenți Florian Kruse, fondatorul și CEO-ul companiei germane, omul de afaceri Dorin Ivașcu și primarul Felix Borcean.

Gabriel Olariu a explicat ce presupune acordul semnat marți: „Am semnat un acord oficial prin care Evia Aero și Aeroportul Caransebeș încep un parteneriat în ceea ce înseamnă aviație sustenabilă, iar Caransebeșul va fi un punct important în acest nou domeniu al aviației. Evia va opera transport de pasageri cu avioane electrice și hidrogen în toată Europa, suntem primul aeroport din România cu care au semnat acord și sperăm să creăm la Aeroportul Caransebeș infrastructura necesară operării avioanelor electrice și cu hidrogen, adică producție de energie verde, de hidrogen, stații de depozitare și stații de alimentare a acestor avioane, dar și a aparaturii de la sol. Până să aducem aceste avioane trebuie să avem deja infrastructura de a crea, depozita și alimenta cu energie electrică și hidrogen, abia apoi aducem avioanele. Evia are deja aceste avioane contractate, ei au făcut primul pas. Trebuie să avem un parc de panouri solare, apoi bateriile care stochează, instalația de producere a hidrogenului, adică toată această infrastructură, asta nu se poate face peste noapte, deci primul lucru va fi un parc fotovoltaic.”

Potrivit lui Olairiu, primele rute pentru care există deja studiu de trafic sunt către aeroporturile Băneasa, Tuzla și Chișinău, dar asta cu ajutorul infrastructurii care se va realiza pe Aeroportul Caransebeș. Se va zbura, în principal cu avioane mici, de 9 locuri plus 2 piloți, cu o autonomie, deocamdată, de 500 de kilometri, aparatele de zbor fiind deja contractate la producători. „Suntem bucuroși că suntem pentru a treia oară la Caransebeș și am semnat acest acord, suntem absolut siguri că Aeroportul Banat Caransebeș este locul potrivit în care trebuie să ne aflăm, sunt deschizători de drumuri, e un bun parteneriat, noi suntem onorați, ca și companie germană, să investim în Caransebeș, să participăm la dezvoltarea economică a zonei. Va fi nevoie de angajați, se vor crea peste 35 de locuri de muncă, iar Aeroportul Caransebeș poate fi un ambasador în România al acestui nou sistem de aviație. Investim aici pentru că sunt persoane care pot lua decizii bune și rapide, investim câteva zeci de milioane de euro, dar trebuie totul luat pas cu pas.”, a precizat și Florian Kruse, CEO-ul Evia Aero.

Primarul Felix Borcean a salutat semnarea acordului pentru dezvoltarea aeroportului, spunând că reușita se datorează tenacității omului de afaceri Gabriel Olariu, care va beneficia de tot sprijinul administrației locale. „Așa cum mai spuneam, domnul Olariu e un om pe care-l scoți pe ușă și intră pe geam, sau invers, nu se va lăsa, a avut și piedici și merită felicitat. Noi, ca administrație, nu avem un merit așa important, îi suntem alături cu orice demers, o să aibă nevoie de autorizații. Felicitări, domnilor, puneți din nou Caransebeșul pe hartă într-o formă mai deosebită. Acest proiect reprezintă și o premieră în România, care aduce și locuri de muncă, pentru că investitorii vin unde este un teren fertil, iar în noi vor găsi întotdeauna un partener de nădejde.”, a concluzionat și edilul Caransebeșului.

Cu alte subiecte abordate la semnarea acordului, precum relația Aeroportului cu Consiliul Județean, situația datoriilor sau lucrările la pista de aterizare, vom reveni.

JCS-R.M.