CARAȘ-SEVERIN – Fără buget, Direcția Județeană pentru Sport va fi divizată într-o bună zi în cele două domenii: sport și tineret!
Din câte am aflat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, compartimentul „Tineret/Tabere“ va fi preluat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în timp ce „Sportul“ va rămâne, cel mai probabil, în subordinea Agenției Naționale pentru Sport. Potrivit raportului prezentat de directorul executiv Dorin Voina (foto), în 2023 au fost organizate, cum s-a putut, 40 de competiții sportive oficiale, dintre care 6 naționale și 34 județene. La finalul dării de seamă, el s-a trezit băgat în corzi și luat la întrebări de antecesorul său, actualul comisar-șef adjunct la Protecția Consumatorului, Mihai Marcian Costina, a cărui rigoare în ceea ce privește cifrele a putut fi remarcată, în februarie, cu prilejul prezentării bilanțului Comisariatului: „Mi-a atras atenția: 7 grupuri la tabere! Cred că mai tre’ să calculați odată suma, domnule director, că nu dă bine! Mai trebuie să puneți ceva acolo! Ați spus că tabăra Râul Alb este funcțională. Tinerii reșițeni, tinerii noștri cărășeni, pot să meargă de mâine încolo, în Tabăra Râul Alb? Puteți să-i cazați?“
Voina a răspuns plenului că „din păcate, tabăra, știe și dânsul, nu este în condiții tocmai așa bune. Noi am făcut o notă de fundamentare la ANS pentru a primi un buget pentru igienizare. Dacă vom primi bani, cu siguranță vom da drumul. Fiind în procesul de divizare, iar taberele urmând să meargă la MFTES, cred că de aia nu am primit nicun ban!“
Întrebat de prefectul Ioan Dragomir dacă doar județul nostru se confruntă cu această situație, Voina i-a răspuns că situația e generalizată și nici pe sport nu s-au primit bugete.
Apreciind faptul că DJS a premiat, totuși, câteva zeci de sportivi, prefectul a remarcat că popularizarea acestor acțiuni s-a făcut probabil „la gazeta de perete“, deoarece el nu le-a prea văzut. Întrebat, apoi, dacă poate spune cine este la această oră sportivul numărul 1 al județului pe anul 2023, Voina s-a scuzat: „Noi n-am făcut un top, pentru că n-am primit buget, dar am făcut rost de sponsorizări și i-am premiat.“
„Credeți că pentru top chiar ar trebui niște bani? Spuneți cât trebuie pentru alcătuirea topului și suport eu de la mine.“, i-a replicat Dragomir. Aici ar trebui făcută precizarea că, probabil, „top“ pentru Voina reprezintă festivitatea publică în care sunt prezentați cei mai buni sportivi, înmânându-se diplome și premii în bani, în timp ce, pentru Dragomir, „top“ înseamnă doar alcătuirea unei liste în Excel și ordonarea lor potrivit unor criterii, floare la ureche pentru un economist.
În final, atingând un subiect sensibil, referitor la recunoșterea valorilor județului care performează grație bugetelor altora, Dragomir a mai spus: „Nu uitați că din județul Caraș-Severin sunt sportivi care nu activează în județ, dar care au rezultate deosebite. Și vă spun, există la Cornea un multiplu campion mondial. Identificați-l și poate îl și popularizăm!“
E vorba, fără doar și poate, despre canoistul Marius Milu, născut însă la Cornereva, din al cărui palmares amintim doar câteva titluri obținute ca junior: campion mondial și european la canoe-4, pe 500 metri, vicecampion european de juniori la canoe-1, pe 500 metri, fiind medaliat și cu argint la canoe dublu-1.000 metri.
JCS-Walter Fleck