REȘIȚA – Aceasta, în debutul primei listări a unei emisiuni de obligațiuni municipale verzi la Bursa de Valori București!
Primarul Ioan Popa a sunat, azi, clopoțelul Bursei de Valori București (BVB), deschizând oficial ședința de tranzacționare cu ocazia debutului la bursă a primelor obligațiuni municipale verzi emise de Primăria municipiului. În cadrul evenimentului, care a fost transmis în direct pe canalele social-media ale BVB, edilul a prezentat succint istoricul emisiunii de bonduri, desfășurată în cadrul unui plasament privat ce s-a încheiat, în luna noiembrie a anului trecut, prin atragerea a 8,8 mil. euro de la investitori. „Cred că este un moment în care municipiul Reșița își valorifică un potențial, un moment în care putem privi încrezători spre viitor, inclusiv în ceea ce privește unele proiecte de ieșire din arealul propriului nostru UAT. Mă gândesc, de exemplu, la modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara și legătura cu aeroportul, proiect pe care noi îl gestionăm, prin care încercăm să conectăm orașul cu alte zone, cu Banatul de câmpie. Toată procedura a durat circa un an, o durată rezonabilă. Este un exemplu de bune practici, care poate fi preluat de alte municipalități din România și îl recomand!“, a precizat Popa.
Ședința de tranzacționare a BVB nu a reprezentat o premieră doar pentru Reșița, ci și o premieră națională, după cum a subliniat directorul general al VMB Partners, Valentin Miron, consultantul financiar al operațiunii. „Este prima autoritate publică din România care lansează o emisiune de obligațiuni verzi. Nici Statul nu a făcut așa ceva până acum, iar dintre bănci, cred că sunt două. Procesul nu a fost deloc simplu, deoarece această calitate de «sustenabil» pentru un instrument financiar este dată printr-o opinie de terță parte, obținută de la Sustainalytics din Marea Britanie, cei care, printre altele, garantează sustenabilitatea instrumentelor financiare emise de Citybank, KfW sau municipalitatea Malmö din Suedia. Înainte de aceasta, Reșița a primit un rating din partea Fitch egal cu cel suveran al României și chiar un profil de credit de sine stătător mai mare decât al țării, BBB+!“, a precizat el. Aceasta înseamnă că Primăria are capacitate de rambursare, de a se îndatora și mai mult, și că datoria este sustenabilă pe termen lung. În sprijinul acestor afirmații, Miron a prezentat evoluția bugetului Reșiței, de la 175 de mil. lei în 2016, la 300 mil. lei în 2020, pentru a ajunge la 740 mil. lei în 2023.
Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro, o dobândă variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) și scadența în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, iar principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 și, respectiv, 27% în 2033), iar după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligațiuni se va diminua proporțional. În ceea ce privește structura investitorilor care au subscris la acest plasament privat, aceștia au fost exclusiv din România, în egală măsură investitori instituționali, cât și investitori de retail.
JCS-Walter Fleck