Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Municipalitatea va da 70% din resursele financiare pe investiții. Iar investitorii sunt atrași după o rețetă marca Oradea, care ar putea reduce impozitele potențialilor doritori cu până la 80%!

„Bugetul este focusat 70% pe investiții, încă și anul acesta, a declarat Ioan Popa, primarul municipiului Reșița. Deci suntem cu motoarele turate la maxim pe zona de investiții. Dar problemele pe care le am, le am pe zona de funcționare, salarizare, apă, curent, gaz și așa mai departe. Și nu vreau sub nicio formă să mut bani din investiții pe funcționare, pentru că nu are raționament să faci asta! Reșițenii nu ne plătesc pe noi ca să facem bani mulți, ne plătesc pe noi ca să facem bani pentru Reșița.“

Care este „planul de afaceri“ al urbei? „Am avut votate facilități pentru investitori, am copiat un model de la parcurile industriale din Oradea și am votat diminuarea impozitelor pe care le plătesc în primele 36 de luni, după ce se face o investiție masivă în oraș, legat de resursa umană angajată, de suprafața de teren pe care construiesc și de valoarea investiției pe care o fac. Cu alte cuvinte, dacă se fac investiții mari, se poate ajunge până la diminuarea impozitului cu 80%. Repet, pe o perioadă de 36 de luni. Sperăm să genereze interes pentru investitori acest lucru și să-i determine să vină în oraș. (…) Suntem în fază finală de discuții cu un investitor german, sperăm ca în următoarele 2-3 săptămâni să avem un răspuns oficial.“, a precizat Nelu Popa.

Lipsa unei alocări corecte a sumelor pentru reechilibrarea bugetelor locale afectează deja municipalitatea. „Deficitul de resurse pe care-l are Reșița, datorat în principal cofinanțării proiectelor europene, care sunt covârșitoare, ne pune în situația în care nu putem acoperi salarizarea, spune edilul. Atunci, dacă avem suficienți bani pentru funcționare, eu n-o să mut banii de la investiții spre funcționare sub nicio formă! Am făcut calcule cu colegii mei și suntem obligați să concediem 80 de persoane. Am solicitat tuturor direcțiilor și serviciilor din Primăria Reșița să gândească o repoziționare a resurselor umane din interiorul direcțiilor și serviciilor și vom da examen! Acolo unde sunt 8 funcționari publici și va trebui să rămână 5, toți 8 dau examen. Ultimii 3 pleacă acasă și rămân primii 5. Cam asta se va întâmpla în toate direcțiile primăriei. Evident vom afecta în mod semnificativ și partea de Secția de Întreținere a Patrimoniului, pentru că vom scădea doar investițiile pe care le facem din resursă proprie, astfel încât nu vom mai avea nevoie de resursă umană acolo. Absolut fiecare direcție și serviciu va lăsa acasă câteva persoane, inclusiv Direcția de Proiecte Europene, de la 18 persoane vor rămâne probabil cu 15, și Direcția de Investiții, de la 20, vor rămâne probabil cu 15-16. Reducem motoarele pentru că asta e viața!“

Dacă nu 5 milioane, măcar 4!

Legat de alocarea de la județ, „noi am contat pe circa 5 milioane, deși ni se cuveneau, în mod matematic, 8 milioane. Aparatul primăriei este sub 300, undeva la 260-270 de angajați, mai avem Secția de Întreținerea Patrimoniului, Poliția Locală și Transportul Urban Reșița, cu toate aceste aparținătoare, ne ducem undeva la 500 de persoane.“, a detaliat primarul, precizând că la capitolul cheltuieli lunare cu salariile, „noi suntem undeva la 3,2-3,3 milioane de lei, am urcat luna trecută la aproape 4 milioane de lei. Sumele din impozitul pe venit care ne-au venit care ne-au venit alocate pe februarie, aferente lunii ianuarie, au fost de circa 5 milioane de lei, dar avem undeva la 1,2 milioane de lei rate și dobânzi la toate creditele cumulate, inclusiv cele de care spuneam pentru asfaltările pe care le-a făcut Crina pe vremea primarului Stepanescu, în 2012-2014. Noi mai avem acolo de plătit încă 5 ani credite, și banii ăia puteau lua fonduri europene, dar nu i-au luat. Au luat un credit că a fost mai simplu.“

Și dacă săptămâna viitoare se are în vedere rediscutarea împărțelii pentru echilibrarea bugetelor locale, șeful administrativul a încheiat că „aș agrea dacă am primi 4 milioane de lei, cred că ar fi o sumă rezonabilă. Dar nu poți să dai 1 milion la Reșița și 4 milioane la Caransebeș sau la Oțelu Roșu. Nu e normal, realmente nu e rațional!“

JCS-A.M.