CARAŞ-SEVERIN – Recent, speologii reşiţeni au obținut două importante premii în cadrul concursului internaţional Digital Twin Awards!
Juriul concursului Digital Twin Awards a decis ca turul virtual intitulat „The Underground Wonders of Ponor Cave, Romania“, realizat de Asociaţia Speologică „Exploratorii“ Reşiţa, să fie premiat nu cu unul, ci cu două premii: People’s Choice Winner Best Digital Twin for Education 2023 și People’s Choice Winner Digital Twin Pioneer Award 2023.
„Concursul Digital Twin Awards este cel mai mare eveniment internațional care premiază proiecte de tip digital twin, adică reprezentări fidele în spațiul virtual ale unui lucru sau loc din lumea reală. Asociația Speologică «Exploratorii» a realizat scanarea peșterii Ponor Uscata, datele fiind prelucrate și transformate într-un software educațional inovativ și plăcut, ușor de folosit de pe orice dispozitiv. Suportul tehnic a fost oferit de firma Scanbox, care a înscris turul virtual în competiția Digital Twin Awards 2023. Turul virtual cuprinde explicații științifice despre mediul carstic la fiecare pas, precum și interviuri cu cercetători și specialiști. Aceasta a devenit prima scanare Edu Tech 3D a unei peșteri din România, adică prima scanare de peșteră realizată în scop educativ. Pentru Asociația Speologică «Exploratorii» câștigarea acestor premii înseamnă că viziunea propusă pentru o educație mai bună se adresează nevoilor adevărate ale tinerei generații. Având peste 65 de ani de experiență în domeniu, asociația a trecut de-a lungul anilor prin mai multe etape în care a adoptat noi tehnologii și metode de cercetare, protejare și comunicare pe teme ce țin de mediul carstic. Realizarea turului virtual reprezintă încercarea speologilor de a căuta în continuare metode inovative pentru studiul științific, metode care ne permit să obținem date mai precise, într-un timp mai scurt.“, au precizat reprezentanţii asociaţiei.
Turul virtual este unul dintre rezultatele proiectului Rural Karst. Proiectul este derulat cu scopul de a reduce disparitățile economice în școlile din mediul rural, prin crearea de materiale educative STEM care sunt distribuite către elevi de pe tot parcursul țării.
JCS-Nicoleta Moraru