REȘIȚA – Amplasat în curtea Centrului Universitar UBB, acesta va fi inaugurat oficial în 15 iunie 2024!
Deși în orașul reședință de județ există, asemeni majorității orașelor din țară, o stradă care poartă numele lui Mihai Eminescu, la Reșița nu exista până acum un însemn public care să omagieze poetul nostru național. O inițiativă vizând corectarea acestei omisiuni a fost luată în aprilie 2023, la finalul unei întâlniri ce a avut loc la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, la care au participat oamenii de cultură Gheorghe Jurma, Ada Cruceanu-Chisăliță, Gheorghe Popovici, Romulus Ioan, Victor Ioan și Erwin Josef Țigla. Proiectul a prins contur după ce acestora li s-a alăturat sculptorul în metal Alexandru Podea, președintele filialei Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici, dar mai ales după ce a fost obținut sprijinul financiar al conducerii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Monumentul dedicat Luceafărului a fost realizat în atelierele Întreprinderii de Construcții Siderurgice Hunedoara (ICSH), cu tabla oferită de Artrom Steel Tubes Reșița. În 5 ianuarie a fost turnată fundația monumentului în curtea Centrului Universitar UBB din Reșița, iar concretizarea proiectului a avut loc în 2 februarie, când, în prezența artistului plastic, prin sprijinul acordat de dr. ing. Romulus Ioan, prin Artrom Steel Tubes Reșița, a fost ridicat monumentul.“, precizează, într-un comunicat de presă, Erwin Josef Țigla.
Monumentul „Mihai Eminescu & Luceafărul“ este realizat prin decupare a înscrisului și imaginii în tablă (oțel corten), având forma unei cărți deschise. Pe pagina întâi a cărții se află decupat chipul Poetului din fotografia de tinerețe, 1869, sub acesta, semnătura sa emblematică, precum și anii de viață și numele. Pe pagina din dreapta, alăturată, se găsesc decupate două strofe din poemul „Luceafărul“ în limba română, urmate de aceleași strofe traduse în limba germană de către reșițeanul Ludwig Vinzenz Fischer. Traducerea a fost publicată, în anul 1889, în publicația „Romänische Revue“, revistă cu o vastă suprafață de difuzare, până departe spre centrul Europei, prin intermediul căreia a fost cunoscut și poemul Luceafărul în spațiul european.
Cât despre inaugurarea oficială a monumentului, aceasta va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2024, când se vor împlini 135 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.
JCS-Walter Fleck