CARAŞ-SEVERIN – E vorba despre cele intraspitaliceşti, al căror număr a început să crească proporţional cu atenta lor urmărire!
Dacă nu cunoaştem personal pe cineva care s-a internat în spital cu o boală şi a plecat de acolo cu două (şi nu neapărat mai mici), cel puţin am auzit sau citit despre astfel de cazuri, a căror existenţă nu e negată nici de autorităţile din domeniu. Într-o vreme, deşi în România se înregistrau puţine astfel de infecţii, spre deloc, ele apăreau brusc atunci când un pacient ajungea într-o unitate spitalicească din străinătate. Aceasta pentru că numărul infecţiilor fie că nu era cuantificat, fie că nu era transmis, pe principiul: despre ce nu se vorbeşte, e clar că nici nu există!
Potrivit Raportului de activitate prezentat, ieri, de Direcţia de Sănătate Publică, în 2023, în Caraş-Severin au fost înregistrate 389 de cazuri de infecţii nosocomiale (sau intraspitaliceşti). E dificil de spus dacă sunt multe sau puţine raportate la calitatea actului medical, dar în mod cert numărul lor e mare pentru că a fost cuantificat, raportat şi se vorbeşte despre el. „Dacă până acum nu se raportau infecţiile nosocomiale, colegii mei de la Inspecţia Sanitară de Stat au insistat pentru a fi raportate corect şi la timp aceste infecţii, deoarece doar aşa poţi vedea cauza şi apot trata ceea ce se întâmplă la nivelul unităţii sanitare respective. Nu ştiu dacă în viitor se vor eradica aceste infecţii, dar este un pas înainte în efortul de a diminua numărul lor.“, a declarat directorul executiv al DSP, Dănilă Miloş.
În ceea ce priveşte bolile transmisibile cu care, în general, un pacient poate ajunge pe un pat de spital (fără a fi exclus să contracteze acolo altele), în 2023 au fost înregistrate 1.828 de cazuri, dintre care 1.472 au fost de COVID-19, 242 – Clostridium difficile, 26 – scarlatină, 23 – Rotavirus şi 23 de gripă, în timp ce alte 43 de cazuri şi-au împărţit 17 diagnostice, între care 4 cazuri de boală Lyme (borelioză, transmisă de căpuşe). Pentru un caz, încadrat ca eveniment neobişnuit, nu s-a găsit nicio explicaţie. Au mai fost înregistrate 16.746 de cazuri de infecţii acute respiratorii şi 3.175 de pneumonii, 168 de cazuri de boală diareică acută şi 396 cazuri de varicelă. Pe parcursul anului 2023 au fost identificate 13 focare de îmbolnăvire: 10 de varicelă şi câte unul de COVID-19, gripă şi scarlatină.
Dacă infecţiile au fost multe sau puţine e greu de apreciat, câtă vreme incidenţa lor poate fi mare, dacă le raportăm la populaţia judeţului după rezidenţă (244.885 locuitori), sau mică, dacă ne raportăm la cea după domiciliu (303.966 locuitori). Oricare ar fi ea, important e să fie luate corect şi la timp măsurile adecvate situaţiei, ceea ce, potrivit raportul DSP, s-a şi făcut în 2023.
JCS-Walter Fleck