CARAȘ-SEVERIN – De sus, proiectul se vede bine și pare simplu. Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, e de părere că 20.000 de schiori ar putea veni în zonă, renunțând să mai ia drumul stațiunilor turistice din Europa. Asta ar putea însemna o industrie turistică cu 40.000 de locuri de cazare în județ pentru un domeniu schiabil cu zăpadă până târziu, în luna mai. Dar se pare că Dunca va rămâne singurul care se va bucura de toate, pentru că, în proprie exprimare, „noi stăm în oameni mici aflați la comandă politică”!
România nu are loc mai fezabil pentru schi, cu instalații de la 1.600-1.800 de metri până la 2.140 de metri, dar și cu poziționare, legături și căi de acces foarte bune. Asta ar însemna proiectul dacă s-ar face. Numai că, pentru Nedeia, 18 ani s-au dovedit prea puțini pentru a învinge stupiditatea din mintea celor care dețin puterea dar pot să și încurce. Pentru că, cel puțin în opinia lui Romeo Dunca, nu e vorba atât de mult despre puterea de a ajuta pe cineva, ci cât de ușor poți să încurci. Iar o încurcătură făcută bine dăinuie peste ani. „E un exemplu clar de inepție care înseamnă 18 ani de când cineva a venit cu ideea de a face ceva, idee confirmată de mari specialiști din lume. Bani se găsesc, 60-70 de milioane de euro nu înseamnă mult pentru un proiect cu kilometri de pârtie, într-un loc unde se va mai putea schia ani de zile. O spun franc că principalul dușman al acestui proiect a fost un politician al vremii. Cu el am discutat cu mulți ani în urmă, când mi-a cerut o sfântă șpagă de 20% din proiect. Asta m-a oripilat. Apoi au urmat combinațiile pe Muntele Mic și diverși primari care au spus «nu» la comandă politică!”, afirmă Dunca în cadrul vizitei recente la fața locului.
Marcel Vela, spune Dunca, este unul dintre cei care ar fi înțeles proiectul și importanța acestuia. Dar se pare că, deși la un moment dat a fost ministru, puterea lui politică n-a putut învinge îndoctrinarea altora. Apoi, în zonă s-au perindat cel puțin șase miniștri, Dunca a vorbit chiar cu un consilier al președintelui Iohannis pentru ca întâiul schior al țării să vină și el în zonă. Deocamdată, președintele se lasă așteptat, în timp ce miniștrii vin și pleacă, întrucât sunt puși pe funcții dar unii n-au nicio treabă cu ministerele pe care le conduc. Iar Nedeia… stă în oameni mici care primesc comandă politică.
„Primarul de la Brebu a spus de trei ori «da» după care a spus «nu». Dar eu n-am oprit banii pentru drumul de la Brebu. Forța care deține puterea în județ se opune. Ba sunt voci care spun că proiectul ar fi fost bun dacă venea altcineva cu el sau că nu dau drumul să se facă pentru că urcă la locul lui Dunca. Asta e mentalitatea. Răutatea mioritică nu se poate depăși, e în venă, ne ține pe loc și nimeni nu răspunde. Dacă ar intra la pârnaie unul care a blocat 18 ani o dezvoltare, s-ar schimba lucrurile.”, încheie Dunca.
Pentru el e simplu să se bucure de frumusețea Nedeii, dar a considerat că e un privilegiu pe care nu-l merită. De aceea a vrut asta și pentru ceilalți, dar sunt unii care se pun contra. Mare contrast între albul Nedeii și bezna minții unora, adăugăm noi. „Nu e păcat?”, întrebare retorică adresată de președintele CJ, împăcat sufletește atunci când se va vedea și pe mai departe singur cu Nedeia.
JCS-Ionel Ivașcu