Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Personalul diferitelor structuri din judeţ ale Ministerului Afacerilor Interne va fi mobilizat, pe parcursul minivacanţei, pentru ca toate manifestările programate a avea loc să se desfăşoare fără incidente. Ca întotdeauna, acest lucru va fi însă posibil doar cu concursul cetăţenilor!

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) și a Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) au fost dispuse măsuri suplimentare pentru ca, în perioada sărbătorilor, respectiv a vacanţei şcolare, să se poată interveni în sprijinul cetăţenilor, la nevoie, precum şi pentru a preveni şi combate faptele ilegale. „Angajaţii MAI vor veghea ca toate manifestările programate a avea loc în spaţiul public să se desfăşoare fără incidente şi în deplină siguranţă. O atenţie deosebită va fi acordată bisericilor şi mănăstirilor unde se aşteaptă participarea unui număr mare de credincioşi, dar şi zonelor turistice şi staţiunilor montane!“, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Mihaela Badea.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean va fi prezent în spaţiul public, zilnic, cu circa 200 de poliţişti, în sistem integrat cu alte instituţii ale statului ce au atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice. „Poliţişti de la Rutieră; Ordine Publică; Investigaţii Criminale; Investigarea Criminalităţii Economice; Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase; Poliţia Transporturi, lupători de la Acţiuni Speciale, precum şi din cadrul altor structuri ale IPJ, vor fi pe teren pentru prevenirea faptelor antisociale, dar şi pentru a interveni la solicitările cetăţenilor şi a impune respecarea legii.“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ, scms. Alina Boeru. În actuală perioadă au fost intensificate acţiunile de prevenire şi combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a materialelor pirotehnice, până acum fiind indisponibilizate circa 16.000 de astfel de materiale.

Poliţiştii de la Rutieră vor acţiona, zilnic, pe principalele drumuri din judeţ pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirea accidentelor, cu dotarea specifică: radare, aparate etilotest, etilometru şi drugtest. Întrucât viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum reprezintă principalul factor generator de accidente în judeţ, IPJ atrage din nou atenţia asupra necesităţii de a circula mai prudent în această perioadă. Pietonilor li se recomandă să traverseze drumurile doar după ce s-au asigurat că o pot face în siguranţă, de evitat fiind folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Efective al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi vor asigura păstrarea ordinii şi siguranţei publice cu ocazia desfăşurării manifestărilor religioase, cât şi la manifestările cultural-artistice ce urmează să se desfăşoare la nivelul judeţului. „Pentru evitarea producerii unor situaţii nedorite, recomandăm cetăţenilor să respecte indicaţiile organizatorilor şi a forţelor de ordine, să acorde o atenţie sporită bunurilor pe care le au asupra lor, să supravegheze cu atenţie copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente.“, a precizat purtătorul de cuvânt al IJJ, plt. adj. şef Marius Săndulescu. Potrivit acestuia, jandarmii vor fi prezenţi şi în zonele montane unde vor fi aglomerări de persoane, acestora fiindu-le recomandat ca, în prealabil, să se informeze asupra itinerariilor propuse, asupra gradului de dificultate al acestora şi a favorabilităţii condiţiilor meteo. De asemenea, important este ca autovehiculele utilizate să fie echipate corespunzător, să aibă tracţiune 4×4, anvelope de iarnă şi, în portbagaj, lanţuri şi nisip. Nu în ultimul rând, avertizează IJJ, să folosească doar drumurile deschise circulaţiei!

Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt şi ei pregătiţi să intervină în sprijinul comunităţilor. „Pentru creşterea gradului de siguranţă, personalul de specialitate va efectua acţiuni de control şi verificare la unităţi de turism – cu precădere în zonele montane, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult, amenajări temporare destinate organizării unor evenimente legate de datini şi obiceiuri specifice sezonului, în vederea respectării prevederilor legale.“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU. lt. Izabela Ciocoi. Pompierii recomandă cetăţenilor maximă prudenţă la utilizarea sobelor sau mijlocelor de încălzire, să nu suprasolicite instalaţiile electrice prin conectarea simultană a aparatelor casnice, să nu permită copiilor jocul cu petarde, artificii sau alte obiecte periculoase. De asemenea, pentru a preveni producerea unor incendii, este interzisă folosirea unor instalaţii ornamentale improvizate, precum şi aprinderea de artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor inflamabile. La părăsirea locuinţei, ISU recomandă decuplarea aparatelor electrice, iar în cazul cazării în unităţi turistice, informarea temeinică asupra traseelor de evacuare din incinta acestora.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog vor desfăşura şi ei activităţi specifice de informare, conştientizare şi asistenţă specializată pentru consumul şi dependenţa de droguri, recomandând prudenţă în relaţiile cu persoane necunoscute, evitarea tentaţiilor nesănătoase şi solicitarea de ajutor în caz de pericol. „Şoferilor, atât pentru siguranţa lor cât şi pentru cea a celorlalţi participanţi la trafic, le reamintim să nu conducă autoturisme dacă se află sub influenţa băturilor alcoolice sau a drogurilor, substanţe care le afectează capacitatea de reacţie. Iar pentru că e vacanţă, părinţilor le recomandăm să petreacă mai mult timp cu copiii, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie ale acestora, să acorde atenţie sporită anturajului atât din viaţa reală cât şi din cel virtual, să comunice deschis şi eficient cu aceştia pentru a le oferi sprijin în faţa problemelor, în cazul unor situaţii deosebite.“, a precizat și purtătorul de cuvânt al CPECA, insp. de poliţie Hannelore Krispin. Persoanele care au nevoie de sprijin pot apela TelVerde 0800 870 070, să se adrese CPECA sau să sune la Numărul Unic de Urgență 112.

JCS-Walter Fleck