REŞIŢA – Valeriu Frenţiu, delegat al Diecezei de Lugoj la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia!
Episcopul martir născut la Reşiţa, la 25 aprilie 1875, s-a implicat activ în organizarea adunării din 3 noiembrie 1918 de la Lugoj. Prilej cu care a ținut o impresionantă cuvântare în care s-a pronunțat pentru unirea Banatului cu România, pentru întemeierea Consiliilor Naționale Române și a Batalionului Românesc. Ulterior, a fost ales membru în Marele Sfat Național Român, a reprezentat Dieceza de Lugoj la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, iar pe 22 iulie 1919 a întâmpinat armata română la intrarea în Lugoj.
„Marile evenimente și frământările istorice ne-au adus momentul fericit dorit de veacuri de toți fii neamului românesc. Armatele învingătoare au adus și învingerea morală a dreptului și a dreptății față de oprimarea politică, culturală și economică de până acum, smulgând puterea din mâinile stăpânilor din trecut și dând-o popoarelor care să declare libere în fața lui Dumnezeu și a oamenilor care e dorința lor. Această primă mare adunare liberă a noastră să fie cât mai măreață și să exprime în mod cat mai demn voința curată a națiunii române. Acum ori niciodată să ne croim o altă soartă mai bună, un viitor mai strălucit!”, afirma episcopul în şedinţa consistorială ţinută la Lugoj, pe 23 noiembrie 1918, totodată îndemnând populaţia să participe în număr cât mai mare la evenimentul de la Alba Iulia.
Astăzi, la 105 ani de atunci, bustul în bronz al episcopului e pregătit pentru a fi turnat la Bucureşti. Opera artistul sibian Eugen Petri va cântări 300 de kilograme, turnarea se va face în cel mai scurt timp, bustul urmând a fi amplasat în Parcul Cărășana, redenumit cu numele episcopului. Va fi al doilea bust al acestuia după cel realizat de Petru Comisraschi în 2011 şi amplasat în curtea bisericii greco-catolice de pe Bd. Muncii. Negativul acestuia este la biserica greco-catolică din Doman, acolo unde se găsesc şi alte obiecte amintind de episcopul martir.
JCS-Ionel Ivaşcu