Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ne referim la gradul judeţean de absorbţie al banilor de la Uniunea Europeană accesaţi prin PNDR!

Până în data de 15 octombrie 2023, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) a încheiat, în vederea finanţării din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), 1.183 de contracte cu o valoare de 79,3 milioane euro. Până la aceeaşi dată au fost efectuate plăţi de 63,4 mil. euro, rezultând un grad de absorbţie de 79,89%. „Aceste sume se regăsesc în îmbunătăţiri precum investiţiile făcute în apă, canal, modernizarea de cămine culturale, de şcoli şi grădiniţe etc. dacă vorbim de UAT sau în silozurile din zona de câmpie a judeţului, în fermele de porci sau fabrica de nutreţuri combinate, recent deschisă.“, a declarat directorul OJFIR, Nicolae Verindeanu.

Potrivit acestuia, gradul de absorbţie este mai mic deoarece, spre deosebire de ciclul financiar trecut, actualului i s-au adăugat şi anii de tranziţie 2021-2022, astfel că noul ciclu financiar de abia începe. „Spre deosebire de alte fonduri europene, Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) nu s-a închis în 2023. Prin Regulamentul European 2.220, Comisia Europeană ne-a dat posibilitatea să putem deconta în continuare din vechiul ciclu financiar până la sfârşitul anului 2025. Nu pierdem şi nu fazăm bani din FEADR, ba mai mult, am contractat în continuare pe prevederile vechilor regulamente în 2021, 2022, ba chiar şi pe parcursul acestui an.“, a precizat Verindeanu, subliniind că, dacă ciclul financiar s-ar fi încheiat în acest an, gradul de absorbţie ar fi fost „undeva peste 90%“.

Revenind la cifre, cele 1.153 de proiecte contractate sunt cele selectate din totalul celor 1.879 cereri de finanţare depuse, cu o valoare totală de 149,5 mil. euro. În cazul a 115 dintre ele este vorba despre contracte încheiate cu UAT, cu o valoare totală de 29,9 mil. euro, din care au fost efectuate deja plăţi de 24,9 mil. euro. „Măsurile cele mai accesate de către fermierii din judeţ au fost măsurile forfetare adresate tinerilor fermieri, fermelor mici şi mijlocii, submăsurilor dedicate investiţiilor non-agricole – modernizări sau înfiinţări de pensiuni sau investiţii care nu ţin de agricultură – de către fermieri, în spaţiul rural.“, a adăugat el. Între timp au fost reziliate, însă, 50 de contracte cu o valoare de 3,2 mil. euro, nu din cauza unor încălcări ale legislaţiei, ci pentru că, din diverse motive, beneficiarii nu au reuşit să le finalizeze. Sumele nu au fost pierdute, ci realocate altor măsuri cu grad de accesibilitate mai ridicat şi au fost încheiate noi contracte.

JCS-Walter Fleck