CARAȘ-SEVERIN – Statisticile sistemului de ocupare arată că majoritatea celor care au reușit angajarea în județ sunt fie foarte tineri, fie trecuți de 45 de ani, unii dintre aceștia alegând șansa în plus oferită de formarea profesională!
Nu mai puțin de 426 de cărășeni au optat să urmeze cursurile organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin în primele zece luni ale acestui an. Mai mult, aceștia au fost incluși în cele 28 programe de formare profesională gratuite ce au fost organizate, dintre care 22 au fost programe de calificare/recalificare, 3 de specializare, 2 de dobândire de competențe cheie și 1 de inițiere.
După nivelul de studii, cei mai mulți participanți la cursuri (316 – 74,18%) aveau studii medii, liceale, profesionale sau postliceale, urmați de cei cu studii gimnaziale (84 -19,72%). Nu s-au dat înapoi de la recalificare nici absolvenții de studii superioare, 20 dintre aceștia (4,69) participând la cursuri. Și chiar dacă ar fi avut mai multă nevoie de o calificare, șomerii cărășeni cu mai puțin de 8 clase nu s-au prea avântat la cursuri, doar 6 dintre ei figurând ca participanți, adică 1,41% din total.
Surpriza vine, însă, odată cu vârsta. Mai mult de 1 din 2 cursanți era mai tânăr de 25 de ani! Din cei 426 de participanți, 233 (54,70%) erau sub acest prag. După ei, s-au înghesuit în băncile recalificării tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, dar și persoanele peste 45 de ani, fiecare segment cu câte 66 de cursanți, respectiv câte 15,49% din total. Segmentul de vârstă 35-45 a oferit 39 (9,16%) participanți, iar 30-35 – 22 (5,16%).
„Meseriile/ocupațiile, în funcție de numărul de participanți, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru șomeri în perioada ianuarie – octombrie 2023, sunt: lucrător comercial, ajutor bucătar, operator introducere, validare si prelucrare date, competente digitale, agent de securitate, lucrător finisor pentru construcții, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaz, brutar, competențe informatice, patiser, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și îngrijitor bătrâni la domiciliu.“, informează AJOFM CS.
JCS-A.M.