Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Județul simte strângerea curelei impuse de Guvern. Nu se mai pot încheia contracte, nu se mai pot face anumite lucrări, scaunele bugetarilor intră la… reduceri!

Dacă în fiecare toamnă administrația locală se bucura de bani de la centru, pentru rectificările bugetare necesare până la final de an, acum lucrurile s-au schimbat. Guvernul de la București în loc să trimită bani, a trimis ordonanța austerității, care pune lacătul pe sacul gol al județului, dar și pe ceva posturi din aparatul administrativ. Anul acesta au sărit din schemă sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, dar și din cota de impozit pe venit, atât de necesară UAT-urilor, pentru a-și acoperi partea de cofinanțare pentru proiectele pe care le derulează.

Cum este afectat Consiliul Județean de ordonanța care limitează cheltuielile cu activitatea? Romeo Dunca, președintele forului, răspunde: „Afectează în primul rând organigrama. Am început, avem un stres maxim pentru că mai avem 30 de zile până trebuie să găsim de unde trebuie să mai reducem 10% din personal, aproape 35 de locuri. O să fie într-un fel relativ ușor pentru că am avut multe posturi neocupate, dar totuși desființăm și niște posturi care există. Cu muzeele, le vom comasa, cu teatrul și biblioteca am scăpat, pentru că au termen mai relaxat. Vizavi de bani am vrut să facem caietul de sarcini pentru podul metalic pe care am dorit să-l înlocuim, pe lângă Constantin Daicoviciu. Nu mai putem să facem niciun fel de lucrări, acum nu mai putem încheia contracte. Cu banii pe care i-am avut disponibili fiindcă i-am luat într-o ședință și la 3 zile după ce i-am luat de la DGASPC, de la salarii, am și dat ordinele de începere, acolo am semnat contractele și banii, chiar dacă sunt încă în cont, vor fi plătiți în momentul în care se fac recepțiile lucrărilor. Deci ce ne afectează foarte mult este că nu am primit nimic. În anii trecuți eram obișnuiți ca până în septembrie să primim niște bani, deocamdată nu mai primim absolut nimic. Acuma, TVA-ul nostru nu știu ce s-o fi întâmplat cu el. Că TVA-ul e una, economia totuși funcționează. Sigur, cheltuielile sunt mari, dar parte din cota pe TVA ar fi trebuit și o mai așteptăm.“

JCS-A.M.