CARAȘ-SEVERIN – Cu asta vine doamna Florentina Floreștean din Remetea-Pogănici în Piața Reșița Nord. Aproape zilnic vine la oraș cu cașul, brânza sărată și urda pe care le produce alături de soț, copil și un om al casei pe care familia sa îl plătește de mai bine de 20 de ani. Iar câștigurile sunt suficiente pentru ca familia să poată trăi din oierit!
Pentru oamenii de la oraș ar fi indicat să cumpere de la piață și de la micii producători. Asta deoarece calitatea este incomparabil peste cea a produselor din magazine. Doamna Florentina e convinsă de asta, întrucât brânza pe care o produce este obținută din lapte proaspăt muls și cheag cumpărat de la farmacie. Îi mai zic unii că au cumpărat brânză proaspătă și nu a ținut, lucru care nu e de mirare pentru un produs care nu conține conservanți. De aceea e bine ca fiecare să cumpere cât știe că consumă.
„Piața merge mai bine vara, iarna mai puțin. Dar ne-am format clienți fideli pentru că suntem pe piață din 2001, iar lumea ne cunoaște și ne caută. Așa câștigăm cât să putem trăi.”, am aflat de la dna Florentina, a cărei familie deține peste 300 de oi care le sunt deopotrivă activitate zilnică și mijloc de trai. Producția pe cap de animal este de 10-12 kg de brânză din aprilie până-n septembrie. Iarna însă cheltuielile cresc, întrucât boabele trebuie cumpărate, iar cu lâna nu faci nicio brânză pentru că n-are căutare. Trebuie cumpărată și-o parte din fân, pentru că nu e suficient cel obținut de pe cele aproape 30 de lanțuri de pământ pe care familia Floreștean le deține și din care dă și pentru pășunat, întrucât întreaga suprafață e dintr-o bucată.
Despre viitor, dna Florentina e de părere că e bine ca familia sa să meargă înainte muncind atât cât poate. „Soțul e la oi tot timpul. Eu mă ocup cu vânzarea, iar copilul a terminat facultatea de inginer silvic și e student în ultimul an la masterat. Va vrea să se angajeze, deși nu va fi ușor, pentru că posturi nu prea sunt. În condițiile astea, ceea ce facem acum e suficient. Nu te poți extinde, pentru că n-ai cu cine. Nu mai stă nimeni la oi, toată lumea pleacă din țară. Așa că ții cât te poți baza pe tine, pentru că nu găsești oameni cu care să lucrezi!”, ne-a mai spus dna Florentina.
Nemulțumiților de „termenul de garanție” al produselor sale le transmite că brânza poate fi păstrată mai bine de un an dacă e băgată la sare. Cașul rezistă maxim o săptămână în frigider. Se acrește puțin dar, dacă i se adaugă sare, se face brânză și rezistă. Și mai e și sănătos…
JCS-Ionel Ivașcu