REŞIŢA – S-a întâmplat, joia, în cadrul Târgului de Ştiinţe organizat de Fundaţia Comunitară Banatul Montan. Evenimentul a fost găzduit de Centrul Universitar UBB, prilej cu care holul instituţiei de învăţământ superior a fost luat cu asalt de probabil mulţi dintre viitorii studenţi, astăzi doar copii şi tineri pasionaţi de ştiinţe!
Oferta târgului a fost substanţială şi variată, prezente fiind aproape 20 de ONG-uri şi grupuri de iniţiativă, cu multe dintre proiectele selectate în cadrul primei ediţii a Fondului Ştiinţescu. Pentru că realizarea oricărui lucru se face cu o anume ştiinţă, iar orice acţiune este rezultatul unei negocieri, numeroşii vizitatori au intrat rapid în dialog cu „ofertanţii“ de informaţii prezenţi: profesori pasionaţi şi elevi remarcabili care au implementat deja proiecte STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) inovatoare. STEM este un concept relativ nou în România, care ajută copiii să înţeleagă conceptele abstracte prin experimentare şi joacă. Şi chiar au putut afla multe lucruri interesante, experimentând în unele cazuri, despre construcţia unor roboţi Lego programaţi să rezolve cuburi Rubik, despre crearea de parfumuri, despre turbinele hidraulice, despre muzică, desen, pictură, modelare 3D şi multe altele, a căror „ştiinţă“ aparent complicată poate deveni accesibilă printr-o abordare ludică.
„Ne-am propus să arătăm oamenilor că educaţia se poate face şi altfel, să arătăm copiilor şi profesorilor că ştiinţa încă nu este expirată, că încă este la modă. Totodată, să ne strângem laolaltă toţi cei pasionaţi de ştiinţe şi să vedem ce noi proiecte am putea face în viitor. În continuare, o caravană de ştiinţe va face zece vizite în comunităţi mai mici din judeţ, la şcoli şi licee. Vor fi activităţi asemănătoare celor de la acest târg, dar la o dimensiune mai mică, în care le vom prezenta elevilor ştiinţa într-un alt fel, mai atractiv.“, a declarat directorul executiv al FCBM, Carmen Popa. Proiectul este finanţat de Grupul CEZ România prin programul Generatorii de Bine, gestionat în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Vâlcea.
JCS-Walter Fleck