Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – S-a ajuns în situația asta pentru că traseele județului nu acoperă tot necesarul, operatorii de transport nu mai vin la licitație, iar autoritatea județeană ar trebui să aloce bani să subvenționeze acolo unde este cazul!

Problema a fost adusă în fața aleșilor județului de către primarul Ioan Popa, care le-a vorbit despre ceea ce se întâmplă astăzi cu transportul elevilor în județ: „Săptămânile trecute am fost informat că sunt circa 170 de copii din Bocșa care nu au cu ce să vină la școală la Reșița, pentru că traseul Reșița-Bocșa s-a licitat de vreo două ori și nu s-a prezentat nimeni. Aceste licitații se organizează în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin și n-a venit nimeni la licitație. Era o problemă stresantă, ne-am pus la masă cu colegii mei de la primărie, am alocat un microbuz foarte greu, pentru că noi avem un contract de delegare care este urmărit de Uniunea Europeană și nu avem voie să ieșim din oraș unde vrem noi. Am făcut curse speciale, am găsit o soluție provizorie. Pe lângă cei din Bocșa, a doua zi după ce-am pus cursa în funcțiune, m-a sunat primarul de la Berzovia, rugându-mă să-i iau și pe ai lor, că mai au 12. Apoi mi-a venit o solicitare de la Brian, de la Măureni, să-i iau și pe ai lui!“

Șeful administrativului reșițean a ținut să le arate consilierilor județeni că problema este una reală și demnă de luat în serios: „Nu facem chestii lacrimogene, dar vreau să vă imaginați, la modul cel mai serios, că aveți un copil de 7-10-12 ani, în luna ianuarie, într-o dimineață la ora 7.00, când zăpada e de jumătate de metru, cu ghiozdanul în spate și trebuie să ajungă la Reșița. Am văzut mai devreme cum a jurat dl consilier (Gheorghe Stoichescu – n.r.) și îl felicit că a intrat în consiliu. A jurat pe Biblie să apere interesele locuitorilor din Caraș-Severin. Nu putem să facem abstracție că în județ sunt copii care n-au acces la educație din acest considerent, bătrâni, vârstnici care poate trebuie să ajungă undeva. Când am demarat proiectul de cale ferată, modernizare Reșița-Timișoara – păcat că nu e dl Crina aici de față – aici a zis că sunt proiecte fantasmagorice, că numai prostii avem în cap și cheltuim bani pentru așa ceva. Trenul vă spun că va funcționa! Într-o oră și 15 minute face Reșița-Timișoara. Dacă aveau tren și la Măureni, și la Berzovia, și la Bocșa, veneau la școală fără probleme. E bine că se face. Dar acum pun o problemă către cei care se ocupă – dle Bâtea, sunteți de față aici – Văliugul e în aceeași situație. Sunt mai multe trasee la care nu s-a prezentat nimeni la licitație și, pentru prima dată în ultimi 20 de ani, s-au modificat traseele, s-au mai băgat trasee. Prima problemă este de ce? Dacă au funcționat cât de cât. A doua problemă este următoarea: dacă vrei să forțezi un transportator să meargă pe rute neeficiente, de exemplu Văliug-Reșița îl trimiți la Brebu Nou, și ăla știe că n-are pe cine să ia de acolo, Consiliul Județean trebuie să-și aloce resurse și să subvenționeze acel traseu!“

Nelu Popa a precizat că, la nivel de Reșița, 53% din bugetul transportului public 53% este făcut din bilete și abonamente, restul fiind finanțat din bugetul local, „pentru că transportul este o necesitate, nu un business“. Edilul a vorbit despre o analiză făcută la nivel național, unde cel mai eficient este transportul din Oradea, cofinanțarea locală fiind de 35% din buget, restul fiind acoperit din bilete, abonamente. Timișoara în schimb acoperă, cu subvenții, 87% din buget, doar 13% venind din încasări. Edilul a subliniat că serviciul de transport trebuie să ia în calcul că marea masă a cetățenilor județului n-are nici mașină, nici carnet.

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a vorbit despre întâlnirile la nivel de factori responsabili vizavi de aceste probleme, explicând că, deocamdată, pe anumite trasee unde n-a venit nimeni la licitații, operatorii vechi funcționează în continuare cu adiționale la contractele expirate, dar urmează să fie făcute schimbări serioase. Iar „dacă nu vin bani din alte părți, va trebui să subvenționăm“, a încheiat șeful județului!

JCS-Antoniu Mocanu