Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Muzeul Cineastului Amator (MCA) din Reșița a găzduit dezbaterea pe tema „Filmele cineamatorilor, patrimoniu inestimabil”. Tema a fost propusă de Emil Mateiaș, cineamator originar din Oțelu Roșu și stabilit în Germania. Pe lângă discuții pe teme de interes, evenimentul a cuprins și vizionarea de filme realizate de cineamatori!

Filmele cinecluburilor din țară merită să fie incluse în patrimoniul imaterial național. Importanța lor rezultă din diversitatea temelor abordate și a cadrelor surprinse pe peliculă! Astfel, devin mărturii în imagini despre societatea românească de la finele anilor ‘50 și până la începutul anilor ‘90, perioadă în care au activat majoritatea cinecluburilor. Printre ele, Cineclubul Oțelul Roșu înființat de Emil Mateiaș și Paul Kovacs, cărora ulterior li s-a alăturat Nicolae Negruțiu. Cineclub care, sfidând timpul, continuă să fie activ și astăzi.

La recenta dezbatere au participat Lucian Ionică și Liviu Corneanu, cineamatori de la fostul Cineclub CFR din Timișoara, Romina Soica, cea care anul acesta a redescoperit arhiva de filme realizate la Cineclubul Sânnicolaul-Mare, și Nicu Dragoș, viitor președinte al Asociației Naționale a Cinecluburilor din România. „Discuțiile s-au concentrat pe importanța găsirii și recuperării a cât mai multe filme realizate de cineamatori și transferarea acestora în format digital. Activitate pe care suntem singurii din țară care o îndeplinim constant și gratuit. Având în vedere importanța acestui gen de filme, s-a discutat și despre posibile soluții ca acestea să fie incluse în patrimoniul imaterial național.”, am aflat de la Andrei Bălbărău, fondatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița.

Emil Mateiaș a prezentat o listă cu toate filmele pe care le-a transferat de pe peliculă în format digital, oferind pentru arhiva MCA un hard disk cu aceste filme, peste 400 la număr pe teme diverse. De asemenea, Romina Sonca a prezentat cartea „Sânnicolaul-Mare, a doua noastră casă”, în care prezintă activitatea desfășurată la cineclubul din Sânnicolau Mare.

JCS-Ionel Ivașcu