Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Expunerea colecției de minerale a muzeului reșițean necesită implicarea specialiștilor. Asta deoarece, pe lângă exponatele propriu-zise, sunt necesare diverse alte informații care să le pună în valoare, în special din punct de vedere educațional!

Aceste aspecte au fost punctate de Livia Magina, managerul Muzeului Banatului Montan (MBM), în cadrul recentei conferințe speologice naționale de la Reșița.

„Colecția muzeului nostru este majoritar de arheologie, aceasta numărând 25.000 de obiecte, dar și de etnografie, artă, istorie industrială, documente și fotografii. Mineralele sunt în jur de 300, colecția cuprinzând și oase de urs de peșteră sau gresii. În 1962, ing. Anton Rigenstein dona muzeului aproape 200 de eșantioane, pentru ca, în 1982, al doilea donator să fie cel mai cunoscut colecționar din această parte de țară (Constantin Gruescu-n.r.). Muzeul achiziționa de la dumnealui un număr mare de eșantioane. Anul trecut am primit o donație constând într-un calcit de dimensiuni mari.”, a spus Livia Magina.

Cele mai multe eșantioane din colecția muzeului provin din zonele Dognecea, Ocna de Fier, Moldova Nouă, Ciudanovița. Altele provin din zona Baia Mare, fiind confiscate în vamă, întrucât și cu asemenea obiecte se face comerț ilicit.

În ultimii opt ani au fost două momente când colecția de minerale a fost expusă, doar o mică parte a lor fiind cuprinsă în expoziția permanentă a MBM. De asemenea, conservarea mineralelor ridică greutăți muzeului reșițean. Motive pentru care MBM arată deschidere spre ideea de a colabora cu specialiști în domeniu, pe care îi invită să se alăture în eforturile de punere în valoare a frumuseților scoase din adâncuri și, deocamdată, păstrate la sertar.

JCS-Ionel Ivașcu