CARAŞ-SEVERIN – Unul dintre puţinii restauratori de mori istorice din Ungaria a vizitat recent morile de apă din Banatul de Munte. Una dintre acestea i-a stârnit interesul, cea de la Valeapai!
În primăvară, echipa Asociaţiei Acasă în Banat a vizitat morile din localitatea Veszprem, Ungaria. Gazdă le-a fost Peter Tamaş, unul dintre puţinii restauratori de mori istorice din această ţară. Acum a venit şi rândul bănăţenilor să se mândrească cu morile lor, aşa că, familia morarului Peter Tamaş a ajuns pe plaiuri cărăşene, la morile de la Rudăria, Ilidia, Răcăşdia şi de pe Clisura Dunării. Peter Tamaş a ţinut neapărat să vadă şi Moara de la Valeapai, pe care cei de la Acasă în Banat vor să o ia în custodie. Următorul popas a fost la moara din localitatea Balinţ construită în 1917, în administraţia austro-ungară, fiind singura moară pusă în mișcare de forța apei şi încă funcțională din judeţul Timiș.
„Zilele trecute am avut plăcerea să primim vizita familiei morarului Peter Tamaş de la Fenyves Malom, care ne-au fost, la rândul lor, gazdă la finele lunii mai, când echipa Acasă în Banat a făcut deplasarea la Veszprem, în Ungaria. Timp de patru zile, Peter si familia l-au avut ca ghid pe colegul nostru Zoltan Franzen, care i-a ghidat la morile din Rudăria, Ilidia, Răcășdia sau pe Clisura Dunării. Peter este unul dintre puținii restauratori de mori istorice din toată Ungaria și a fost foarte interesat să vadă împreună cu noi moara abandonată de la Valeapai, pentru care facem demersurile administrative de preluare în custodie de mai bine de 2 ani. La finalul celor patru zile, am vizitat moara de apă a familiei Meszaros de la Balinț, care a fost pentru Peter o surpriză totală. Așa cum a confirmat și el, o astfel de moară cu turbină, perfect conservată și funcțională, este extrem de rară și o comoară neprețuită a județului Timiș care trebuie ocrotită și pusă în valoare.“, au precizat cei de la Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru